Matteo Salvini: A jobboldal egysége hasznos Olaszország és Európa számára

2021. december 03. 20:10

Közös politikát szorgalmazott a konzervatív erők között Olaszországban éppúgy, mint európai szinten Matteo Salvini, a Liga vezetője pénteken, miután megerősítette, hogy nem lesz jelen az európai konzervatív pártvezetők varsói munkaülésén.

2021. december 03. 20:10
null

Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy a jobbközép erők egységén dolgozik. A Varsóban szombaton kezdődő találkozóval kapcsolatos újságírói kérdésekre kifejtette: „nem áll szándékomban bármit is bárkire rákényszeríteni, de úgy látom, hogy egy nagy mérsékelt, konzervatív, büszke és identitáspárti politikát folytató pólus Olaszországban és Európában is mindenki számára előnyös lehet”. A Liga vezetője úgy vélte: „van, aki jelenleg ezt másképpen gondolja, (...) én nem kényszerítek semmit senkire, de szerintem tévedés, ha ki-ki csak a saját kertecskéjét gondozza, mindenesetre én nem adom fel”.    

Továbbra is fennállnak a különbségek az ECR és az ID pártjai között

Elemzők szerint Matteo Salvini a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) álláspontjára utalt, amely az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsoport tagja. Utóbbi elnöki tisztét Giorgia Meloni tölti be, az Olasz Testvérek (FdI) vezetője, miközben a Matteo Salvini irányította Liga az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoporthoz tartozik a francia Nemzeti Tömörüléssel (RN), melyet Marine Le Pen vezet.    

Matteo Salvini pénteken a Kereszténydemokrata Uniónak (Udc) az olasz és az európai jobboldali, valamint centrumpártok távlatairól rendezett római találkozóján vett részt.    

Jelen volt az Olasz Testvérek alelnöke, Ignazio La Russa is, aki jónak nevezte pártja és a Liga kapcsolatát. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az egyik vendége lesz az Olasz Testvérektől hétfőtől Rómában rendezendő jobboldali párttalálkozónak is, amely a Konzervatív Karácsony nevet kapta. A politikai résztvevők között lesznek a PiS és a spanyol Vox képviselői, valamint a brit és az izraeli parlament jobboldali pártjainak képviselői, és Rudolph Giuliani amerikai republikánus párti politikus.    

Jobboldali összkoalíció formálódik Olaszországban

Giorgia Meloni közleményben hangoztatta, hogy pártja a Ligával és az összes többi jobboldali és jobbközép párttal egységben a jövő évi olaszországi parlamenti választásokra készül. Megjegyezte, Mario Draghi akár kormányfő marad, akár államfővé lép elő, a „választások elkerülhetetlenek lesznek”. Hozzátette, hogy a jobboldali erők között egyetértés van abban is, hogy közös köztársasági elnökjelöltként Silvio Berlusconit támogatják.

(MTI)

Fotó: Alessandro Bremec / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vikijo
2021. december 04. 13:32
De mi az hogy a varsói meghívást feltételhez kötötték? A lengyelek saját magukat kinevezték vezérnek? Ha ilyen szinten vagyunk akkor nincs perspektívája a dolognak, persze a háborús helyzet megbolygathatta a lengyelek agyát is.
Vikijo
2021. december 04. 13:25
Hiába lesz közös frakció, ha a szavazásoknál bizonyos témákban nem lesznek egységesek. A Salvininál egy furcsaságról tudok, hogy elosztást szorgalmaz ami a fő téma az EU-ban.
-Zsolt-
2021. december 04. 01:55
A többek között gyermekprostitucióban is bűnös Orbán példaképe Berlusconit akarják köztársasági elnöknek. Szép!
Sincero
2021. december 04. 01:10
Sokan beszélnek az európai konzervatív pártok összefogásának szükségességéről - a gyakorlatban azonban szinte még semmi sem történt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!