Közel egyéves mélypontra taszította a brit gazdaságot az omikron variáns megjelenése

2021. december 16. 17:16

Tavaly október óta nem mért szintre romlottak a magánszektor üzleti várakozásai.

2021. december 16. 17:16
null

Meredek csökkenéssel, tíz hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, elsősorban az omikron koronavírus-variáns gyors terjedése okozta fogyasztói elbizonytalanodás hatására.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 53,2-re csökkent a novemberben kimutatott 57,6-ról.

A két szektor együttes aktivitási mérőszáma a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások fokozatos feloldásának márciusi megkezdése óta nem volt ilyen alacsony.

Elemzés

Duncan Brock, a CIPS csoportigazgatója a decemberi előzetes BMI-felmérés csütörtöki ismertetéséhez fűzött kommentárjában kiemelte:

tíz hónapnyi gazdasági kilábalás hozadékát söpörték el az omikron koronavírus-változat megfékezésére érvénybe léptetett, a fogyasztókat és az üzleti vállalkozásokat érintő újabb korlátozások.

Brock szerint a fogyasztók elbizonytalanodása és a piaci kilengések következtében tavaly október óta nem mért szintre romlottak a magánszektor üzleti várakozásai. Más nagy londoni házak friss méréseinek tanúsága szerint a világgazdaság egészére is jellemző ugyanez a folyamat. Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics decemberi globális felmérése – amely 120 nemzetközi nagyvállalat várakozásait vizsgálta - azt mutatta ki, hogy egy hónap alatt a válaszadók 61 százaléka vált borúlátóbbá a világgazdaság növekedési kilátásainak megítélésében.

A ház hangsúlyozta: a koronavírus-világjárvány csúcspontja óta most fordult elő első ízben, hogy a hasonló felmérésekbe bevont üzleti vállalkozások többsége pesszimistábbá vált az egy hónappal korábbihoz képest. Az Oxford Economics új felmérésében kérdezett üzleti vállalkozások – amelyek együttesen hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak és összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezermilliárd dollár – a hangulat markáns romlásának jeleként borúlátóbb előrejelzéseket adtak a világgazdaság jövő évi növekedésére: a vizsgálatba bevont vállalatok által 2022-re várt globális növekedési ütem mediánértéke jelenleg 3,6 százalék az egy hónappal korábbi 3,9 százalék helyett.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerencse
2021. december 16. 18:57
Lehet rosszul olvastam, de Nagy-Britániában rettegnek az omikrontól, ugyanakkor azon afrikai országok felé meg megnyitották az utazást, ahonnan állítólag az omikron származik. Ha tényleg így van ,akkor minek kell az omikrontól félni?
Sincero
2021. december 16. 18:33
És mi újság a migránsokra költött pénzzel? Az nem fokozta a gazdaság csökkenését?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!