Lukasenka leállítaná az energiahordozók tranzitját, ha a lengyelek lezárják a határt

2021. december 01. 11:03

„Zárják csak le a határt, és majd meglátják, hogy ki fog többet szenvedni ettől” – fenyegetőzött a fehérorosz elnök.

2021. december 01. 11:03
null

Fehéroroszország kész leállítani az energiahordozók szállítását területén keresztül, ha Lengyelország végrehajtja a közös határ lezárására vonatkozó fenyegetéseit – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán, megismételve egy korábbi fenyegetését.

„Meg akarják fojtani” Fehéroroszországot

Az államfő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: komolyan veszi Lengyelország és más országok fenyegetését, hogy „meg akarják fojtani” Fehéroroszországot. Kifejtette: „A lengyelek úgy döntöttek, hogy lezárják a Fehéroroszországgal közös határukat. Rendben van, zárják le. Nem utazunk túl gyakran az Európai Unióba. Ma inkább Oroszország, Kína és a Kelet egyéb tájai érdekelnek bennünket. De ha lezárják a határt, akkor mi lesz azzal a forgalommal, amely (nyugati irányból) főként Oroszországba, Kínába megy rajtunk keresztül?” – kérdezte.    

Mint mondta, az oroszok nem fognak Ukrajnán keresztül közlekedni, a Baltikumon keresztül sem, kizárólag Fehéroroszországon át vezet út Lengyelországba. Hozzátette: mielőtt a lengyelek ilyen kijelentéseket tennének, jobban tennék, ha gondolkodnának.

Aztán el lehet gondolkodni azon, hogy miképpen vásárolnak energiát Oroszországtól” – mondta. Minszk és Varsó viszonya az utóbbi időben megromlott többek között a migrációs válság miatt, amelyben a felek egymást hibáztatják. Lengyelország azt fontolgatja, hogy lezárja határát Fehéroroszországgal, amelynek területén keresztül orosz gáz áramlik Európába.

(MTI)

Nyitókép: Alexander Astafyev / Sputnik / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoFace
2021. december 01. 12:01
Ha nem megy majd a gáz, kőolaj Fehéroroszországon át azt ők éppúgy megszívják, mint az ukránok a rajtuk áthaladó tranzit mellőzését! Mindenesetre az oroszoknak vannak ütőlapjai a játékban!
Isten jobb keze
2021. december 01. 11:41
Ez az ember megérdemelne egy záport! Mondjuk golyóból..
quimby
2021. december 01. 11:38
Lukasenki túlértékeli önmagát. Habár igaz hogy a Jamal gázvezeték Belaruszon keresztül fut, de semmilyen fontos kereskedelmi útvonal nem fut arra. Az nagy árukereskedelem a tengereken zajlik. A kínai áruk a Szuez csatornán keresztül érik el Európát. Az oroszok meg a Szentpétervári kikötőt és a Krímeai kikötőt is használhatják áruforgalom terén.
sersem
2021. december 01. 11:31
A háború közeleg. Oroszország nem ellenség, csak a nyugatnak szüksége kenne egy húsdarálóra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!