Kárpótlást kap Lengyelországban az, aki beteg lett a védőoltásoktól

2021. december 09. 19:45

Jóváhagyta a lengyel szejm csütörtökön annak az alapnak a létrehozásáról szóló tervezetet, amelyből kárpótolnák a betegeket a SARS-CoV-2 elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások által esetleg kiváltott káros mellékhatásokért.

2021. december 09. 19:45
null

A most a szenátus elé kerülő törvénymódosító javaslat mellett a 460 fős alsóház túlnyomó többsége, 428 képviselő szavazott, csak heten adtak le ellenszavazatot, a többiek tartózkodtak, illetve nem voltak jelen.    

Az alap létrehozását a lengyel kormány tavaly decemberben helyezte kilátásba      

Az alsóház által most megszavazott jogszabály szerint a kárpótlást az alapból azok igényelhetnék majd, akik a tavaly decemberben megkezdett, koronavírus elleni oltások okozta káros mellékhatások következtében, illetve majd 2023 elejétől bizonyos más védőoltások miatt is legalább kéthetes kórházi kezelésre szorultak, illetve szorulni fognak.    

A kárpótlás a rövidebb távú kórházi ápolást igénylő súlyos túlérzékenységi reakció, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén is igényelhető. A maximális megítélendő elégtétel 100 ezer zlotyt (7,9 millió forint) tenne ki.    

A kártérítést egyszerűsített, legfeljebb két hónapig tartó eljárásban lehetne igényelni a betegjogi ombudsmannál, aki a szakértőkből álló hattagú tanácsadói testülete javaslata alapján járna el.    

A vakcinagyártó cégeknek is be kell szállni a pénzügyi alapba

A kompenzációs kérvényt a 200 zlotyt (15,8 ezer forint) érő, a jogosnak talált igény esetén visszatérítendő illeték fejében lehetne benyújtani. A befizetett illetékek az alap egyik forrását adnák, de hozzájárulnának az alaphoz az állammal a vakcinák szállításáról szerződést kötő gyógyszergyártó-, illetve gyógyszerszállító cégek is.    

Az alaphoz benyújtott kárpótlási igénytől függetlenül a betegek továbbra is bírósági úton érvényesíthetik jogaikat.    

Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes csütörtökön a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta:  a Covid-19 ellen eddig Lengyelországban beadott 43 millió oltás után 16 ezer nemkívánatos reakciót regisztráltak, ezek 85,1 százaléka enyhének minősíthető.    

A koronavírus elleni oltások miatt egyetlen haláleset sem történt – húzta alá Kraska. Hozzátette: 33 esetben a halálozás „időben egybeesett a vakcina beadásával”, mindazonáltal ezekben az esetekben sincs bizonyíték az oltás és a tragikus végkifejlett közötti közvetlen összefüggésre.

(MTI)

Fotó: Valery Melnikov / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2021. december 13. 21:15
Ostoba, szerencsétlen hülyék.
pragmatika
2021. december 10. 14:49
Én azt javasolnám, hogy végezzenek el egy összehasonlító vizsgálatot, oltott, és nem oltottak között, aminek az lenne a tárgya, hogy milyen betegségekkel, milyen tünetekkel kerültek orvosi vizsgálatra, ellátásra, a járvány kezdete óta. Nem a kovidot kellene nézni, hanem úgy általában az illető egészségi állapotára, és tüneteire koncentrálni. Minden korosztályra kiterjedően.
Járványfigyelő
2021. december 10. 14:10
Nem kell felforgatni miatta a költségvetést kedves oltatlan idióták :-D
emesealma
2021. december 10. 13:07
Az sokba' lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!