Az uniós csúcs középpontjában a koronavírus-járvány, az energiaárak és a migráció állnak

2021. december 14. 17:42

A fenti témák mellett orosz-ukrán határon kialakult feszültség lesz még napirenden – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

2021. december 14. 17:42
null

Michel a személyes részvétel mellett, egynaposra tervezett brüsszeli csúcs meghívólevelében mindenekelőtt arról tájékoztatott, hogy a tagállami vezetők már szerdán, a Keleti Partnerség hat országának – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna – részvételével zajló csúcsértekezleten találkoznak.    

– fogalmazott.Tájékoztatása szerint a csütörtöki uniós csúcs középpontjában továbbra is a koronavírus-járvány, valamint annak gazdasági és társadalmi következményei állnak. Az új vírusváltozatok megjelenésével kapcsolatban kijelentette: az oltás, beleértve az emlékeztető oltásokat is, a legjobb eszköz a világjárvány elleni küzdelemben.    

– fogalmazott. Michel hangsúlyozta: az uniós és a tagállami intézkedéseknek a rendelkezésre álló legjobb tudományos bizonyítékokon alapuló összehangolása elsődleges fontosságú, különösen a mobilitás megőrzése érdekében. Elmondta, hogy a tagállami vezetők áttekintik majd a globális együttműködés lehetőségeit is arra összpontosítva, miként szüntethetők meg a vakcinák megosztásával és beadásával kapcsolatos hiányosságok.    

Megvizsgálják az Unióba irányuló migrációs útvonalak helyzetét

A legutóbbi, októberi csúcstalálkozó megbeszéléseit folytatva a tagállami vezetők az energiaárak emelkedésével és annak a fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatásával foglalkoznak majd. Áttekintik a gáz- és villamosenergia-piacok működését, valamint az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszeréről szóló előzetes jelentéseket.    

A migráció külső aspektusait illetően megvizsgálják az Unióba irányuló migrációs útvonalak helyzetét, és értékelni fogják az Unión kívüli országokkal a migráció ügyében létrejött együttműködések hatékonyságát – közölte. A fokozódó globális instabilitásra tekintettel a vezetők megvitatják, hogy az EU miként erősítse tovább együttműködését a kollektív védelem alapját jelentő NATO-val – írta Michel.    

Az Európai Tanács ülése foglalkozik továbbá a fehéroroszországi helyzettel,

arra keresve választ, milyen válaszlépésekkel lehet a legjobban ellensúlyozni a minszki rezsim által indított, a szervezett migráció jelentette hibrid támadást. A tagállamok vezetői foglalkoznak továbbá az orosz csapatnöveléssel is az ukrán határ közelében. Ezzel kapcsolatban Michel kijelentette: egy Ukrajna elleni esetleges katonai agressziónak „súlyos következményei és költségei lesznek Oroszország számára”. Végezetül közölte azt is, hogy a csúcstalálkozó előkészíti az EU és az Afrikai Unió 2022. február 17-18-án tervezett csúcstalálkozóját. Az EU-Afrika-csúcs célja, hogy jólétre és stabilitásra törekvő szövetség jöjjön létre a két régió között r tette hozzá Charles Michel.

(MTI)

Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. december 15. 06:43
Blablabla....
Mandarin.
2021. december 15. 00:15
Megint nem jutnak majd előre egy tapodtat sem az EU politikusai, csak beszélnek, cselekedni nem képesek.
Kristály
2021. december 14. 22:13
Ezek napról napra hülyébek. Nagyo nagy lehet rajtuk a Soros nyomás. Ezek már megszolgálták hogy egy biroság halálra ítélje őket egy kontinens szándékos kiirtása miatt ami már szinte visszafordithatattlan.
pollip
2021. december 14. 21:37
Megint nem fog történni semmi. Egy nap alatt ennyi fontos témáról csak érintőlegesen lehet beszélni, mindenfajta döntés nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!