Újabb szankciókra számíthat Belorusszia a „hibrid hadviselés” miatt

2021. november 10. 19:23

Az Európai Unió tagországainak uniós nagykövetei újabb szankciók bevezetésének lehetőségéről egyeztek meg Fehéroroszországgal szemben szerdán, véleményük szerint „hibrid támadásnak” tekinthető, hogy Minszk migránsokat küld Lengyelországba, ez viszont jogi alapot teremt a megszorító intézkedések meghozatalához.

2021. november 10. 19:23
null

Kiszivárgott hírek szerint a 27 tagállami diplomata zárt ülésén az uniós nagykövetek hangsúlyozták: a tagállamokra, köztük Lengyelországra nehezedő migrációs nyomás ösztönzése a Minszk elleni szankciók újabb körének alapjául szolgál.    A szankciócsomagot az uniós külügyminiszterek hétfőn, Brüsszelben tervezett találkozóján hagyhatják jóvá.    

Az Európai Unió Tanácsa kedden fogadott el határozatot az EU és Fehéroroszág közötti vízumkiadást megkönnyítő megállapodás alkalmazásának részleges felfüggesztéséről.

A célzott megszorító intézkedések csaknem harminc ember és szervezet ellen irányulhatnak. A fehérorosz vezetés tisztségviselőire vonatkozó, vízumkiadást megkönnyítő rendelkezések felfüggesztése egyebek mellett azokra a határozatokra terjed ki, amelyek például a többszöri beutazási vízumok kiadását teszik lehetővé vagy csökkentik a vízumkérelmek díját. Az Európai Unió tagállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács június elején állapodott meg, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságoknak az átrepülést az EU légterén és a hozzáférést az Európai Unió területén lévő repülőterekhez.    

Lengyelország a NATO-val is tárgyalt

Lengyelország Brüsszelben szerdán zárt ajtók mögött tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a keleti határán kialakult migrációs helyzetről.

Az ülés részleteit ismerő forrás szerint a szövetségesek világossá tették, hogy a NATO szerint Fehéroroszország felelős a kialakult válságért.

A NATO készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson szövetségeseinknek, és fenntartsa a biztonságot a térségben – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.  A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Fehéroroszország tagadja, hogy jogsértést követett volna el, s azt állítja, hogy maga is „hibrid támadás” áldozata.

(MTI)

Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oliver89
2021. november 10. 22:14
a szankciok eddig is bevaltak, legyen akkor meg tobb ...
MayorAnna
2021. november 10. 22:12
Az se jó, ha egy 500 milliós államalakulat képtelen eldönteni mit akar: - Magyarországgal az a bajuk, hogy nem engedi át a kannibálokat - Fehéroroszországot azért szankcionálná, mert átengedi a kannibálokat Noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooormális?!
amca
2021. november 10. 22:03
Nem értem ezt az állibsi júróp bandát. Délről lehet ,keletről nem. Ki is inditotta el a migriket ? Ja,a fagyi visszanyal.
Newman
2021. november 10. 21:43
Az európai Unió, gyilkos, korrupt, pusztító vezetése, addig nem nyugszik míg háborúba nem taszítja Európát! Aztán majd a gazdáik, finanszírozzák, és felvirágoznak MEGINT!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!