Ma van a lengyel függetlenség napja

2021. november 11. 09:57

Piłsudski marsallt november 11-én azzal bízták meg, hogy alakítsa meg a helyreállított lengyel állam nemzeti kormányát.

2021. november 11. 09:57
null

November 11-én ünneplik Lengyelországban a függetlenség napját. Ez a lengyelek egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, a második lengyel köztársaság születésének kezdetének évfordulója.

Lengyelország 1918-ban, az első világháború vége után nyerte el újra függetlenségét. Az ország XVIII. századi felosztását követően 123 évig nem létezett független Lengyelország. Az ország újjászületésének kulcsa az volt, hogy a három megszálló hatalom, Németország, az Osztrák–Magyar Monarchia és a cári Oroszország mind visszaszorultak a háború végére.

A második lengyel köztársaság születésének egyik kulcsfigurája Józef Piłsudski marsall volt. Piłsudski 1918. november 10-én tért vissza Varsóba, miután kiszabadult a német fogságból. A marsallt november 11-én azzal bízták meg, hogy alakítsa meg a helyreállított lengyel állam nemzeti kormányát.

A hivatalos ünnepségek díszszemlével, zászlófelvonással és az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásával zajlanak. Nagy tömegeket vonzanak a délutáni felvonulások is a különböző lengyel nagyvárosokban. A varsói felvonulásokon rendszeresen megjelennek szélsőjobboldali csoportok is, és előfordulnak erőszakos összetűzések is. A krakkói és varsói meneteken magyar felvonulók is gyakran képviseltetik magukat.

A nyitóképen: felvonulás Varsó belvárosában. Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 11. 19:02
"Az ország XVIII. századi felosztását követően 123 évig nem létezett független Lengyelország." Mert úgy hívták, hogy Varsói Hercegség. Ja, tényleg nem független Lengyelország volt a neve, de attól még a jelentése ugyanaz. Tehát nem felel meg a valóságnak a cikk állítása. Független Magyar Köztársaság sem létezett több mint ezer évig.
mandiner71
2021. november 11. 16:06
Gaude Mater Polonia ....
Sörgyári megálló
2021. november 11. 12:27
Két megjegyzés: A Habsburg Birodalom kebelezte be Lengyelország déli részét, Kis-Lengyelországot és Galíciát. Lengyelország keményen küzdött a függetlenségéért a lengyel-bolsevik háborúban is 1919-1920-folyamán, megmentve Magyarországot, Ausztriát és Németországot a bolsevik inváziótól.
Dr Bubo
2021. november 11. 12:00
Vivát POLSKA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!