Visszaadja kormányalakítási megbízását a román miniszterelnök-jelölt

2021. november 01. 22:01

Nem sikerült parlamenti többséget szereznie a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához.

2021. november 01. 22:01
null

Visszaadja kormányalakítási megbízását Romániában Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, mivel

nem sikerült parlamenti többséget szereznie a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához

– jelentette be Florin Citu pártelnök hétfőn, a PNL végrehajtó bizottsági ülését követően.

Közös sajtónyilatkozatukon Ciuca megerősítette: eleget tesz a testület felkérésének. A PNL végrehajtó bizottsága ugyanakkor azt javasolja a kedden összeülő országos tanácsnak: hatalmazza fel a párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy – ne egy kisebbségi, hanem – egy parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormány megalakítása érdekében kezdjen tárgyalásokat „valamennyi demokratikus párttal”.

(MTI)

Nyitókép: Bukarest, 2021. október 21. Nicolae Ciuca román védelmi miniszter (b) és Klaus Iohannis román elnök közös bejelentést tesz Bukarestben 2021. október 21-én. A román államfő kormányalakítási megbízást adott a védelmi miniszternek, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) őt javasolta a kormányfői posztra a kormányalakítási tárgyalások második fordulójában.
MTI/AP/Andreea Alexandru

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. november 02. 15:49
A román elnök nem csak a külpolitikába szól bele (abba meg nem igen jut szóhoz a nemzetközi fórumokon, pl., az Európai Tanácsban), hanem mindenbe (kinevezések, törvények blokkolása). A kormányalakításban meg patthelyzet van. Ugyanis az USR-nek (Ciolosék, a francia RENEW - Csehék frakciója az EP-ben!) azzal a Cítu liberális (PNL) pártelnökkel kell tárgyalnia s megegyeznie, akit pont ők buktattak meg! S akkor is ha megegyeznek, kell az RMDSZ is hozzá. A szociáldemokraták (PSD) meg teljesithetetlen feltételeket szabnak a koalicóhoz! Kérdés, hogy mikor lesz végleges kormány, vagy előrehozott választás?
critical man
2021. november 02. 10:54
Majd a Covid megszervezi őket.
flesh ripper
2021. november 02. 10:43
Miért asszisztáltok ehhez, drága RMDSZ??????
Emery4919
2021. november 02. 09:37
Romániában már régóta nincs politikai egység. Kivéve a magyarellenességet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!