Orbán Balázs: Elavult az EU jogrendszere

2021. november 22. 20:51

Az Európai Unió migrációt szabályozó joga elavult, nem alkalmas az illegális bevándorlás elleni hatékony küzdelemre – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

2021. november 22. 20:51
null

Orbán Balázs úgy vélekedett, hogy új uniós szabályozásra van szükség, a jelenlegi ugyanis nem segít abban, hogy megállítsák a migránsokat az EU határainál, vagy annak területén kívül tartsák őket. Emlékeztetett: 2015-ben nagy feszültség alakult ki, amikor Magyarország meg akarta védeni déli határait.

A jogi és a fizikai zár jól működött, jelentősen csökkentette a bejutott migránsok számát. Egy ideje azonban megint egyre többen próbálkoznak: idén sokkal több illegális bevándorlót kaptak el, mint tavaly vagy két éve – emelte ki.

Az államtitkár hangsúlyozta: a mostani lengyel-fehérorosz helyzettel kapcsolatban

mindenki hibrid hadviselést emleget.

Véleménye szerint azonban ugyanilyen volt a szituáció 2015-2016-ban is a balkáni útvonalakon. Akkor is hibrid hadviselést folytattak az uniós országokkal szemben nem kormányzati szervezetek (NGO-k) és embercsempészek közreműködésével. Magyarország próbálja megvédeni a határokat – nyomatékosította Orbán Balázs.

Azt mondta, az EU-ban szigorú ellenőrzés kell, mint Ausztráliában.

Senki ne juthasson be illegálisan, ha pedig valaki mégis megpróbálja, akkor veszítse el az esélyét a menedékjogra.

Kitért arra, hogy az összes nyugati társadalomban csökken a népesség. A problémára két megoldás létezik: a migráció támogatása vagy a születésszám emelése. A magyar kormány minden erőforrását a termékenység növelésére fordítja, és úgy látja, hogy a stratégia működik – hangoztatta az államtitkár.

Feltette a kérdést, hogy

miért csupán jobboldali, konzervatív kormányzatok ellen folytat jogállamisági eljárásokat az EU.

Orbán Balázs ezt képtelenségnek nevezte. Azt mondta, hogy 2010 óta céljuk a költségvetés kiegyensúlyozása. Az alaptörvény az államadósság korlátairól szóló kitételt is tartalmaz – mutatott rá.

Szorosan figyelik, hogy milyen intézkedéseket hoznak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen. A magyarok azonban nem fogadnának el még egy nagy lezárást, mert látják, hogy a hatékony fegyver a pandémia ellen a védőoltás – vélekedett az államtitkár.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2021. november 23. 15:56
Ja, ja. Ott nincs olyan, hogy havonta Alaptörvényt, alapszabályokat módosítanak.
Menő manó
2021. november 23. 04:31
Kedves Orbán Balázs! Ez a megnyilatkozása is nagyon gyenge volt. Nem is értem Önt miért ilyen gyenge, mikor Ön értelmes, és hallottam már Öntől jól összeszedett érvelést, vita partnerével szemben. Úgy érzem árnyéka egykori Önmagának. Azt se értem miért kellett ezt a nyilatkozatot megtennie.
bagira
2021. november 23. 02:22
Nem elavult hanem amióta a bukott kommunistákkal szövetségre léptek az eu a kommunizmus útjára lépet bukás felé rohan eladósodott . Egy tagállamot se kérdeznek meg hanem eun kívüli tanácsadók a tippadók. Állandóan fenyegetőznek összeférhetetlenek , közben korruptak . Diktatórikus törvényeket hoznak , nem dolgoznak hanem csak a több milliós fizetésért bejárnak . Európán élősködnek kiváltságokat élveznek törvények fölött állnak , eus tagországok pénzével nem számolnak el , önkényuralmi rendszert teremtettek úgy hogy magukat törvényekkel körül bástyázták büntetlenül bármilyen bűnt elkövethetnek . Tagországoknak korlátokat állít fel , fejlődést akadályozza kettős mércével . Idegen megszállókat terroristákat euba telepít inváziót félelmet gerjeszt , ez az Európa unió vezetés.
..--..
2021. november 22. 23:53
-zsoltkom- Orbánnak és rendszerének elavult a keresztény értékrendje... ebből adódóan Fidesz-testre szabott a jog. "Az Európai Bizottság véleménye szerint komoly kockázatot jelentene az uniós költségvetésre, ha beigazolódna az összeférhetetlenség – magyarul: a sógorság-komaság – gyanúja az uniós mezőgazdasági támogatásokra jogosult állami földterületek árverésével, a 2018-ban 200 millió eurós EU-hitelt kapott Budapest Airport részvényeinek értékesítésével és a szintén közösségi támogatásokból részesedő Balaton környéki fejlesztési projektekkel összefüggésben. (Az EB nem nevesít beruházásokat, ám ahogy arról lapunk is többször írt korábban, sok NER-közeli nagyvállalkozónak, így például Tiborcz Istvánnak és Mészáros Lőrincnek is vannak érdekeltségei a tó partján.) A bizottsági levél hasonló összeférhetetlenségi aggályokat emleget a "közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal" kapcsolatban, amelyek közé számos felsőoktatási intézmény tartozik. Ezek az egyetemek ahogy a múltban, úgy "a jövőben is jelentős összegű uniós finanszírozásban részesülhetnek az európai támogatási alapokból" – nyomatékosítja az EB írása." https://bit.ly/3cDWEhZ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!