Iráni atomprogram – Berlinben folytatott megbeszéléseket Irán képviselője

2021. november 10. 17:27

November 29-én Bécsben folytatódnak a 2015-ös atomalku felélesztését célzó tárgyalások a nagyhatalmakkal – tájékoztatott az iráni főtárgyaló.

2021. november 10. 17:27
null

Berlinben folytatott megbeszéléseket szerdán  Ali Bageri Kani iráni külügyminiszter-helyettes, aki Teherán főképviselője az úgynevezett atomalku felélesztéséről folytatott bécsi tárgyalásokon – ismertette a német külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint Ali Bageri Kani Berlinben német kormány tisztségviselőkkel egyeztetett, miután kedden Párizsban tárgyalt. A német külügyi tárca szerint az iráni külügyminiszter-helyettes csütörtökön Londonba utazik tovább. Németország, Franciaország és Nagy-Britannia is aláíró felek az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló 2015-ös többhatalmi megállapodásban.

Irán főtárgyalója a hónap elején közölte, hogy

november 29-én Bécsben folytatódnak a 2015-ös atomalku felélesztését célzó tárgyalások a nagyhatalmakkal. 

„Arra számítunk, hogy Irán építőjellegű hozzáállással fog részt venni a tárgyalásokon” – jelentette ki szerdán Andrea Sasse német külügyi szóvivő. 

Uniós diplomaták már előre jelezték, hogy a most folytatott kétoldalú megbeszélések ellenére nem fogják elfogadni az atomalkuval kapcsolatban a tárgyalások „bilateralizálását”. Irán és a világ vezető hatalmai – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – 

2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról.

Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump volt amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani. 

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek, mióta Ebrahim Raiszi vette át az elnöki tisztséget Iránban.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. november 10. 19:59
Nem világos, hogy a fénykép Berlinben vagy Teheránban készült-e.
Esvány
2021. november 10. 18:39
Nem Iránt kellene győzködni, hanem a szankciókat kellett volna visszavonni. Ilyen egyszerű...
matykox
2021. november 10. 18:29
Kérem, a tárgyalásokat már csak egy rövid ideig kell húzni. Addigra az arab képviselők többségben lesznek a Bundes-Dirhánban és minden simán fog menni. Irán meg hajlandó lesz átvenni a leszerelt német atomerőműveket úgyse lesz már azokra szükség Germanisztánban.
MZXX
2021. november 10. 17:53
Addig tárgyalgatnak, míg közben elkészül az iráni atombomba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!