Haszid zarándokokat szállított egy Boeing Szatmárnémetibe

2021. november 05. 23:01

Történelmi napot jegyzett a szatmárnémeti reptér: gond nélkül landolt rajta a New Yorkból érkezett Boeing 787-9 Dreamliner – adta hírül a Szatmári Friss Újság.

2021. november 05. 23:01
null

A Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren nagyon sokan voltak kíváncsiak a LOT Polish Airlines légitársaság New Yorkból érkező Boeing 787-9 Dreamlinerére. A landolás gond nélkül sikerült a reptéren, amely ilyen méretű gépet még sohasem fogadott lassan százéves történelme során – adta hírül a Szatmári Friss Újság. 

A járat több mint 200 brooklyni haszid zsidó utast szállított, köztük a híres Aaron Teitelbaum főrabbit, aki a szatmári haszid közösség vezetője, Joel Teitelbaum, a haszid közösség alapítójának unokája.

Szarmárnémetiben jelenleg több mint félszáz zsidó zarándok tartózkodik, mivel most avatják Máramarosszigeten az Új Nagy Zsinagógát, amely Európa legújabb, egyúttal Kelet-Európa egyik legnagyobb zsinagógája lesz, egyúttal zsidó kulturális komplexum, melyben egy zsidó iskolát, éttermeket, és egy kóser szállodát is nyitnak, hisz reményeik szerint egyfajta haszid zarándokközpont lesz a jövőben. 

A tegnap érkezett csoport egyik idős tagja az angol nyelvű kérdésre kérdéssel válaszolt az újságíróknak: „Tud önök közül valaki magyarul? Apáim nyelvén, magyarul akarom elmondani” — magyarázta, majd így folytatta: „Az utazás jó volt. A repülőgép gyorsan jött, és gyorsan fog menni, és én nagyon örülök, hogy most itt vagyok.” – hangzott el a sajtótájékoztatón a lap beszámolója szerint. 

Fotó: SHOOKI LERER / AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. november 06. 18:47
Ki kellene őket terelni a határra.
flesh ripper
2021. november 06. 18:28
Szatmárnémeti, nem Máramaros.
01234567890
2021. november 06. 17:07
Zsidó témára gyülekeznek a nemzetiszocialisták @MayorAnna, @annamanna, @palika1955.
syphax
2021. november 06. 15:50
A zempléni--és NEM BORSODI--MÁDON is van szuperzsinagóga, már vaGY 20 ÉVE. ODA IS GYÜNNEK A HASZID ZSIDAJOK CSŐSTÜL-igaz reptér legközelebb csak Debrecenben van, de azéé' nincs olyan messze Mádtól Debrecen. A 37-es úton jelezve is van a MÁDI ELÁGAZÁSNÁL ez a csodazsinagóga! A kulcsot a katolikus paptól köll elkérni....azzal be lehet menni, akit érdekel a dolog..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!