Gyűrűzik az ENSZ pedofilbotránya: szexuális visszaéléseket követhettek el a WHO emberei Afrikában

2021. november 02. 13:53

Az Európai Bizottság (EB) állítólag felfüggesztette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) programjainak finanszírozását a Kongói Demokratikus Köztársaságban a WHO hatalmas szexuális zaklatási botrányának rossz kezelése miatt – írta meg a Reuters.

2021. november 02. 13:53
null

A Reuters arról számolt be, hogy az Európai Bizottság (EB) által a szervezetnek küldött levél a WHO öt kongói programjának 24 millió dolláros finanszírozásának felfüggesztését vázolta fel, beleértve az Ebola- és koronavírus-programokat is. 

 

 

Bármennyire is létfontosságúnak tűnnek ezek a műveletek, mégis kiemelten az Ebola-program játszott jelentős szerepet abban a botrányban, amelyben a WHO orvosait és vezetőit vádolták meg azzal, hogy szexuális szívességeket kértek helyi nőktől és lányoktól munkájukért cserébe.

Az Európai Bizottság „elvárja az általa finanszírozott szervezetektől, hogy erős biztosítékokkal rendelkezzenek az ilyen elfogadhatatlan incidensek megelőzésére, valamint határozott fellépést követel ilyen helyzetekben” – áll a levélben. Az EB közölte azt is, hogy novemberben újraértékeli a helyzetet, és további 30 nappal meghosszabbíthatja a felfüggesztést, ha nem történik előrelépés.

A hivatalban lévő igazgató helyzetét nem rengeti meg a botrány

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra készül, hogy még egy mandátumra megválasztják, lévén senkit sem jelöltek ellenében. A Reuters pénteken ENSZ-hez közeli forrásokat idézve megírta, hogy csekély a késztetés a szervezeten belül, hogy Tedroszt felelősségre vonják a kongói botrányért vagy az arra adott sokat bírált válaszáért.

A Reuters európai uniós forrása arra a kérdésre, hogy a kongói botrány hatással lehet-e Tedrosz újraválasztására, azt mondta: „Nem. Ő személy szerint megteszi a megfelelő lépéseket és intézkedéseket. Mindaddig, amíg nem található közvetlen kapcsolat hozzá – amit nem látok –, addig az ő helyzete stabil."

Egy Genfbe delegált ​​afrikai nagykövet a Reutersnek azt mondta: „Dr. Tedrosz nagyon jó munkát végzett a komoly következményekkel járó súlyos világjárvány kezelésében. Igyekezett a WHO lehetőségei és erőforrásai keretein belül hozzájárulni az oltások igazságosabb elosztásához globális szinten.”

– mondta a nagykövet. A Reuters megjegyezte, hogy a pénzek felfüggesztésről szóló levél egy példányát elküldték a Code Blue Campaign-nek, amely az ENSZ szexuális visszaélésekkel kapcsolatos panaszainak felügyeletét látja el, és amit az AIDS-mentes világért küzdő nemzetközi jogvédő csoport hozott létre. A kampány neve az ENSZ békefenntartói által viselt kék sisakokra utal.

A WHO éveken át ködösített, hogy félrevezesse a világot, és elterelje a figyelmet arról, hogy az ENSZ személyzete nőket és gyermekeket erőszakol meg és bántalmaz.

Az egyetlen válasz az ENSZ önvizsgálatának kell lennie, és kivizsgálni azt, hogy megszegték-e saját szabályaikat és előírásaikat" – mondta el kampány vezetője. „Magukat a WHO tisztviselőit is ki kell vizsgálni az igazságszolgáltatás hosszan tartó akadályoztatása miatt, amely sérti az áldozatok és a Kongói Demokratikus Köztársaság polgárainak jogait is” – követelte a a Code Blue vezetője.

Elon Musk, miután hatmilliárd dolláros adományt ajánlott fel az éhezők megsegítésére, szintén színvallásra késztette a Világszervezetet. 

A Reuters múlt szerdán arról számolt be, hogy a nemzetközi segélyszervezet 83 dolgozóját vádolják szexuális kényszerítéssel, amelyet a legutóbbi ebolajárvány idején a Kongói Demokratikus Köztársaságban követtek el. A tettesek mintegy negyede közvetlenül a WHO alkalmazottja. Legalább kilenc esetben emeltek vádat nyílt nemi erőszak miatt, köztük egy 14 éves lánnyal szemben, aki azt állítja, hogy a WHO egyik sofőrje megerőszakolta, miután elfogadta annak ajánlatát hogy elviszi magával. Később meg is szülte gyermekét.

Fotó: GUERCHOM NDEBO / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonella
2021. november 03. 12:23
és akkor a nirvana Smells Like Teen Spirit -el még nem is foglalkozott az ensz! Felháborító! Rohadt és hipolrita az egész politikai képviseleti rendszer.
Gèbi
2021. november 02. 20:24
Nem vagyok biztos abban, hogy néhány, nem éppen megbízható boxos vallomás hatására majd elítélnek bárkit is.
apika2
2021. november 02. 18:41
De hát ez nem lehet igaz. Ha olvassuk a liberálisok médiáját, és a kommunistákét, pedofil, csak pap lehet. Honnan ez a vakmerőség olyat állítani, hogy tisztes segélyszervezeti munkatársak nőket és gyerekeket zaklatnak???? Nem elkenve a jogos sérelmeket. Ha pap, ha más, ha elkövette, börtönben a helye. Csak valahogy egyoldalú a kommunikáció.
Magyarok Pásztora
2021. november 02. 16:30
A perinfalfi bajban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!