A jelenléti munka visszavezetése miatt háborognak a liberális és néppárti EP-képviselők

2021. november 11. 11:08

A parlamentek Európa-szerte visszatértek a normalitáshoz, miközben az EP-ben a politikusok másfél éve élvezik a távmunkát, amit sokan el se törölnének.

2021. november 11. 11:08
null

Ellenérzést váltott ki az EP-képviselőkben, hogy David Sassoli elnök visszavonta a távmunka és az otthonról történő szavazás lehetőségét – derül ki a POLITICO cikkéből. Az új szabályok értelmében minden képviselőnek jelen kell lennie az ülésteremben, vagyis a koronavírus-járvány kezdete óta először mind a 705 képviselő elfoglalja helyét.

Egyes EP-képviselők hangot adtak nemtetszésüknek, szerintük ugyanis a másfél éve bevezetett intézkedések eltörlése elhamarkodott lépés. 

Sassoli október 28-án küldte ki az új szabályokat tartalmazó levelét az EP-képviselőknek. Ebben arra hívtak fel a figyelmet, hogy az EP-nek kötelessége visszatérni a megszokott munkarendhez, ezért döntött az új szabályok bevezetése mellett. Mostantól az EP-képviselőknek és bárkinek, aki be kíván lépni a parlament épületébe, COVID-19 igazolvánnyal kell rendelkezni, ami igazolja az oltás felvételét, a betegségen való átesést vagy az érvényes negatív teszt eredményét.

A szavazások és viták csakis jelenléti formában történhetnek, a plenáris ülésen pedig nem kötelező a fizikai távolságtartás. 

Karen Melchior, a liberális Renew Europe képviselője a szerdai ülésen erős kritikával illette Sassoli döntését. A Momentum Mozgalom képviselőivel egy frakcióban helyet foglaló Melchior szerint az uniós tagállamok folyamatosan szigorítják a járványügyi korlátozásokat, miközben az EP-képviselők egy 705 fős teremben foglalnak helyet és az ülésen való megjelenésért átutazzák fél Európát. A dán politikus hozzátette, az elmúlt másfél évből Európa semmit sem tanult. 

Hasonlóan negatív hangvétellel illette a „hirtelen” jött változásokat Daniel Freund, az Európai Zöldek képviselője. Szerinte a brüsszeli intézmény a vírus újabb gócpontja lesz, a baloldali politikus úgy véli, visszalépés a visszatérés az EU fővárosába. Az elmúlt másfél év számára bebizonyította, hogy a 21. századi technológiák segítségével az EP távmunkában is fenn tudja tartani a mindennapi működést. 

A baloldali pártok ellenállásához az Európai Néppárt is csatlakozott.

Manfred Weber frakcióvezető levelet küldött Sassolinak. Azzal érvelt, hogy az EP-képviselők nincsenek felkészülve a hibrid munkarend eltörlésére. A Néppárt politikusa „átmeneti időszak” bevezetésére tett javaslatot, hogy az EP bizottságaiban továbbra is érvényben maradjon a hibrid rendszer, és az intézkedés ne bénítsa meg a parlamenti munkát.

A Renew Europe képviselői is aláírásokat gyűjtöttek egy közös levélhez, melyben úgyszintén a hibrid rendszer fenntartása mellett foglaltak állást. Négy dán képviselőjük szerint a jelenléti parlamenti munkához való visszatérés olyan, mintha a számológép helyett hirtelen ismét az abakuszt kellene használni. A hibrid munka olcsóbb, környezetbarátabb és átláthatóbb – tették hozzá. 

A tiltakozások tömkelege annak fényében meglepő, hogy

Sassoli levelét közel két hete kapták kézhez a képviselők, és a világon egyedülálló módon az Európai Parlament az elmúlt másfél éveben nem követelte meg a személyes jelenlétet az üléseken.

A normális munkarendhez való visszatérés híre kiakasztotta a képviselők egy részét, aminek elég rossz visszhangja van. A képviselők ugyanis a tagállami parlamentekben közel mindenhol visszatértek a normalitáshoz, egyedül egy parlementben, az EP-ben voltak érvényben szigorú szabályok. Most pedig, hogy az EP-képviselőktől ismét megkövetelik, hogy tegyenek eleget vállalt kötelességeiknek, a liberálisok, a zöldek, valamint a Néppárt ellenzik mindezt. Bele se gondolnak abba, hogy ez milyen üzenetet küld a polgárok felé az európai demokráciára állapotáról. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: JOHN THYS / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik