A fehéroroszok szerint a Nyugat nyílt konfliktust provokál

2021. november 12. 19:54

Minszk kemény választ ad minden támadásra – mondta az ország védelmi minisztere.

2021. november 12. 19:54
null

Kemény választ fog adni Fehéroroszország minden őt fenyegető támadásra – jelentette ki pénteken az ország védelmi minisztere, elítélve egyúttal, hogy a migránsválság miatt Lengyelország jelentős katonai erőt vezényelt a lengyel-fehérorosz határra.

– jelentette ki egy videofelvételen Viktar Hrenyin. „A fehérorosz fegyveres erők készek kemény választ adni minden támadásra” – figyelmeztetett a miniszter. Az Európai Unióba mindenáron bejutni kívánó illegális bevándorlók ezrei rekedtek több napja a fehérorosz-lengyel határon.    

A migránsáradat láttán Lengyelország – az Európai Unió tagállama és a schengeni egyezmény részese – mintegy 15 ezer katonát vezényelt a határra, és szögesdrótkerítést emelt a határvonalon.    

Brüsszel – amely szerint Minszk szervezi a tömeges migrációt, hogy megtorolja az Aljakszandr Lukasenka elnök rendszere elleni uniós szankciókat – újabb büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket várhatóan a jövő héten jelentenek be.    

– figyelmeztetett Viktar Hrenyin. „Az ellenünk irányuló megfélemlítési kísérletek, illetve az alaptalan vádaskodások arra kényszerítenek bennünket, hogy megfelelő választ adjunk a kialakult helyzetre” – mondta a fehérorosz védelmi miniszter, aki biztosított arról, hogy a fehérorosz erők – szükség esetén az ország legfőbb szövetségesével, Oroszországgal együtt – képesek garantálni az ország biztonságát. Oroszország pénteken közös hadgyakorlatot tartott a fehérorosz hadsereggel a határ közelében.

(MTI)

Fotó: Ramil NASIBULIN / BELTA / AFP

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2021. november 13. 10:05
Szeretném megerősíteni a korábbi véleményemet: 1. Szemben a hazai (és sajnálatosan nemzetközileg is eluralkodó), téves szemlélettel, hadd hívjam fel a figyelmet arra, meglehetős cinikus dehumanizációra vall a lengyel/litván-(fehér)orosz határon zajló, szégyenletes eseményeket "hibrid háborúként" címkézni. Jelenleg két (a litvánokat is beleszámítva három) reguláris hadsereg támad egy szűk területre szorult, nőket és gyermekeket is magába foglaló, életveszélyes helyzetükben kiszolgáltatott, védtelen embercsoportot. Ideje végre a kíméletlen önszembesítésnek: ez NETTÓ NÁCIZMUS! 2. A mesterségesen gerjesztett krízis mögött érdemes észrevenni a Kreml főcselgáncsozójának újabb cselvetését. Ami aktuálisan a lengyel/litván-(fehér)orosz határon zajlik, valószínűleg nem elszeparált eset, nagyon is köze van (a Kreml alantas stratégiája mentén) az Ukrajnában várható fejleményekhez ("szakadár" bábállamok annexiója, további expanzió). Indoklásul kommentem itt: https://youtu.be/4SF0WXGLhqs 3. A határon kialakul helyzet, már a menekültek szenvedésén is túltekintve, leginkább az érintett államok katonai összeugrasztására alkalmas, tehát valódi háború gerjesztésére. A folyamatosan érkező hírek ennek mentén is értelmezhetőek. A fentebbi észrevételeim nyomán úgy gondolom, bölcsebb volna a lengyelek (litvánok) részéről a valóban keresztyényi, emberséges hozzáállás, a menekültek humánus fogadásával, támogatásával. Ez az EU - hát mutassuk is meg, miért gondoljuk különbnek magunkat! #forradalmat #rewolucja
Ronee
2021. november 13. 09:34
Szerintem Putyin a Lulasenkán keresztül teszteli az eu meg a nato védelmi mechanizmusát + jókat röhög....ugyanazt csinálja mint az usa, káoszt teremt. Kíváncsi vagyok mi lesz a vége. Meg arra is mi lesz ha eldördül az első lövés.
Szerintem
2021. november 13. 07:17
Szankciók Belorusz ellen, mert migriket akar az EU-ba. Szankciók Magyarország ellen, mert nem akar migriket az EU-ba.
bagira
2021. november 13. 00:50
Brüsszel-Amerika az orosz olajat-gázt szeretné megkaparintani. Oroszokat próbálják energiába fojtani erre megy ki a zöldek játéka az energia takarékos mese. Orosz energiára Kína Ázsia nagy vásárló ezért Amerika Kínára ferde szemmel néz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!