A balti védelmi miniszterek a migránsválság elmérgesedésétől tartanak

2021. november 11. 20:13

Lettország, Litvánia és Észtország védelmi miniszterei az Európai Unió külső, keleti határán kialakult migrációs válság elmérgesedésére figyelmeztettek csütörtökön.

2021. november 11. 20:13
null

„Emberek nagyobb csoportjait gyűjtik össze és szállítják a határtérségbe, ahol illegális határátlépésre kényszerítik őket. Mindez növeli a provokációk és a súlyos incidensek lehetőségét, amelyek katonai területre is átterjedhetnek” – írta Kalle Laanet észt, Artis Pabriks lett és Arvydas Anusauskas litván tárcavezető a közös nyilatkozatban. A védelmi miniszterek elítélték „a fehérorosz rezsim folyamatos hibrid támadásának tudatos eszkalációját”.    

Laanet, Pabriks és Anusauskas egységre és szolidaritásra szólította fel az uniós tagállamokat

Hangsúlyozták, hogy az Európai Uniónak gyakorlati támogatást kell nyújtania a külső határok védelmének megerősítéséhez. Emellett kiemelték, hogy készek bilaterális alapon is támogatni Lengyelországot a migrációs válság kezelésében.    

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, köztük nők és gyerekek.

Többségük az iraki Kurdisztánból jött, de Szíriából és afrikai országokból is érkeztek. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált, ezért Lengyelország a határt védő erők támogatására 15 ezer katonát is a térségbe vezényelt. Az Európai Unió azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy a migránsok határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

(MTI)

Fotó: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2021. november 12. 12:02
Kérjenek pénzt a kerítésre. De ezúttal ne a migrációt megfékezni nem akaró európai vezetéstől. Hanem közvetlenül a szolidáris tagországoktól adomány formájában. Dobják össze.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 12. 08:27
Lőparancs. Azt értik.
Teréz A Piréz
2021. november 12. 07:50
Spanyolország, Olaszország, Szerbia, Magyarország határaihoz NGO-k által odakalauzolni a migránsokat jó cselekedet. Lengyelország, Lettország, Litvánia határaihoz Lukasenko által odakalauzolni a migránsokat rossz cselekedet. Bárcsak fájna a képmutatás...!
DoomGuy
2021. november 12. 05:33
Sajnos azt kell mondjam, hogy szarok a baltiakra. A lengyelek érdekelnek csak. A balti államok siettek mindig fényesre nyalni az EP és EB seggét, sosem voltak szolidárisak velünk. A lengyelek megvédik magukat, a többit meg leszarom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!