Romániában már attól tartanak, hogy akár egymillióan is belehalhatnak a koronavírusba

2021. október 21. 08:21

Közben egy román mutáns kialakulása is benne van a pakliban.

2021. október 21. 08:21
null

Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakember, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora szerint

a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egymillió áldozatot is szedhet Romániában a járvány.

A szakértők, köztük Ștefan Dascălu immunológus, az Oxfordi Egyetem kutatója, ráadásul attól tartanak, hogy akár egy romániai változata is kialakulhat a vírusnak – számol be a Főtér.

Ez a delta variáns nagy fokú fertőzőképességének és az alacsony hazai átoltottságnak a kölcsönhatása miatt lehetséges: a járvány normál halálozási rátája 3% körüli, ez azonban az egészségügy telítettsége és nagy számú fertőzött esetén akár 10%-ra is felugorhat – ahogy láttuk azt tavaly Olaszországban. Ha azzal számolunk, hogy a lakosság körülbelül 30%-a, vagyis mintegy 6 millió ember szerzett immunitást az oltással, és körülbelül ugyanennyi a betegségen való áteséssel, még mindig van kábé 8 millió védtelen, a vírusnak teljesen kiszolgáltatott ember, akinek minden esélye megvan a megfertőződésre – elemez az erdélyi magyar portál.

Klaus Iohannis tegnapi bejelentése szerint keleti szomszédunknál kéthetes kényszerszünetre küldik jövő héttől az iskolásokat, mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk viselése, és az oltatlanok mobilitását korlátozó további megszorításokat vezetnek be.

Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ValakiValahonnan
2021. október 22. 18:50
Ha egy ultra kemény szabadságharcos oltásellenes idiótát kezelni kell a kórházban, akkor ki kellene vele fizettetni az ellátás teljes költségét (ha van biztosítása akkor is) ... meg utána (ha túléli) egy kis "önkéntes" munkát végezhetne a kórházban, ha már a tudós immunszerző vadbarma nem csak pénzbe, hanem időbe is került az államnak, kórháznak és az egészségügyi személyzetnek. Továbbá le kellene verni rajta a várakozási sorok növekedését is.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. október 21. 14:40
Jaj ne, úgy néz ki hogy bezzegrománia kiürül? Egyelőre a demográfiai extrapoláció alapján úgy néz ki hogy 2100-ra, kevesebb mint 80 éven belül kevesebb román lesz a világon mint magyar, ráadásul a demográfiai trendek rohamosan változnak poztív irányba a javunkra. Most nem szabad feladnunk és mindent pontosan úgy szerzünk vissza ahogy elvesztettünk.
Bernard
2021. október 21. 13:56
Ez román lesz a dupla kappa variáns- AKA köpönyegforgató kontinuitás.
ancilla
2021. október 21. 10:59
Undorító ez a pánikkeltés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!