Két nagy migránscsoport próbált erőszakkal áttörni Lengyelországba Fehéroroszországból

2021. október 11. 14:55

A határőrség Twitter-fiókjában közzétett bejegyzés szerint egy 90 fős, illetve egy 130 fős csoportról volt szó.

2021. október 11. 14:55
null

Migránsok két nagy csoportja próbált a hét végén erőszakkal áttörni a fehérorosz-lengyel határon, a kísérletet meghiúsították – közölte hétfőn a lengyel határőrség. A határőrség Twitter-fiókjában közzétett bejegyzés szerint egy 90 fős, illetve egy 130 fős csoportról volt szó. A kísérlet a határőrök és a segítségükre korábban kivezényelt katonák „gyors beavatkozásának” köszönhetően meghiúsult – olvasható a bejegyzésben.

Közölték azt is: szombaton és vasárnap összesen mintegy 1300 határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon, augusztus eleje óta pedig több mint 17 ezer ilyen eset történt.

A határőrség szóvivője, Anna Michalska későbbi sajtóértekezletén elmondta: az erőszakos határátlépési kísérletek kezelése „nagyon nehéz” a határőrök számára. „Ez kifejezetten úgy néz ki, hogy a járőrözőkre ráront egy kilencven vagy százharminc fős csoport, nekimennek a fizikai akadályoknak, és erővel próbálnak Lengyelországba behatolni” – írta le a helyzetet a szóvivő.

Az illegális bevándorlók egy része átjutott a lengyel oldalra, feltartóztatták őket

Mivel a csoportból senki sem akart nemzetközi védelemért folyamodni Lengyelországban, visszafordították őket – írta le a szóvivő a helyzetet. Beszámolója szerint a migránsokat a terepet ismerő fehérorosz tisztviselők irányítják a határvonal megfelelő pontjaira.

Michalska közölte azt is: a szombati adatok eddig rekordot jelentenek, ugyanis több mint 700 határsértési kísérlet történt.

Őrizetbe vettek 15 embercsempészt is. A lengyelországi őrzött központokban jelenleg 1534 migráns tartózkodik, 19 embert, köztük hat gyermeket kórházban kezelnek – tudatta a szóvivő.

Hatvan nappal hosszabbították meg a szükségállapotot

A lengyel szejm szeptember végén hosszabbította meg hatvan nappal a Fehéroroszországgal határos térségben egy hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot. A határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett drótkerítést építenek.

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke múlt héten megerősítette: döntés született arról, hogy a kerítést „nagyon nehezen legyőzhető akadállyal” helyettesítik, újabb fizikai akadályok mellett elektronikus riasztórendszert is alkalmaznak.

(MTI)

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Besewayo
2021. október 11. 16:33
Miért nem lövik le őket ???? Nem értem . Lehetnek katonák is , csak nincs rajtuk egyenruha .
Hont András Márki Zay Péterről
2021. október 11. 16:23
Hont András: Márki Zay Péter zavarba hozta a Fideszt. Márki Zay Péter esetleges győzelme azt jelenti, hogy amit a Fidesz 2 év alatt kitalált AZ MIND KUKA! 1, az előválasztás színjáték, KUKA 2, Gyurcsány show, KUKA 3, migráció, KUKA 4 szivárványos BP vs narancs vidék, KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA
nempolitizálok
2021. október 11. 15:26
Ausztria és Németország még mindig nem egyezett meg velünk egy migránsfolyosó létrehozásáról. Még egy szál vonatot, buszt sem küldenek értük. Képmutatók és csak az arcuk nagy. Mint Gréta, aki klímaszorong, tömött vonaton álldogálva lő kamuszelfiket, miközben az első osztályon utazgat repülővel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!