Jogállam Magyarországon: A képviselők hétfőn Strasbourgban ismertetik következtetéseiket

2021. október 04. 16:19

Az EP-delegáció részeként Magyarországra utazó európai parlamenti képviselők hétfőn 17.30-kor Strasbourgban tájékoztatják az újságírókat utazásuk eredményeiről.

2021. október 04. 16:19
null

Háromnapos budapesti látogatásukon, szeptember 30. szerda október 1., péntek között az Állampolgári és Jogi Bizottság (LIBE) hét európai parlamenti képviselője találkozott a magyar parlament valamennyi politikai csoportjával, a magyar igazságügyi és belügyminiszterrel, Budapest főpolgármesterével, valamint a politikai ellenzék képviselőivel – áll az Európai Parlament közleményében.

A csoport eszmecserét folytatott civil társadalmi szervezetekkel, újságírókkal, az alapvető jogok biztosával, egyetemek és az oktatási rendszer képviselőivel, valamint számos kulturális intézménnyel – áll a beszámolóban.

Hétfőn a delegáció vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield (Zöldek/EFA), valamint Isabel Wiseler-Lima (EPP), Bettina Vollath (S&D), Nicolas Bay (ID) és Malin Björk ( A baloldal) foglalják össze benyomásaikat és kérdésekre válaszolnak a megbeszélések kimenetelével, valamint az Állampolgári és Jogi Bizottságban tervezett további lépésekkel kapcsolatban.

2018. szeptemberében az Európai Parlament felkérte az uniós tagállamokat, hogy a Szerződés 7. cikkével összhangban határozzák meg, hogy Magyarországon veszélyben vannak-e az EU alapértékei. A képviselők szerint a helyzet azóta tovább romlott. 2021 júliusában a plenáris ülés új állásfoglalást fogadott el, amelyben kritizálta a magyar LMBTIQ-ellenesnek tartott jogszabályokat, és elítélte a „demokrácia és a jogállamiság lebontását” az országban. Az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentésében kiemelte, hogy az ország a helyzet romlik. Többek között megjegyezte, hogy veszély fenyegeti a médiapluralizmust és azt, hogy a kormányt kritizáló civil társadalmi szervezetek nyomás alá kerültek. A Bizottság számára továbbra is aggodalomra ad okot a magyar jogalkotási folyamat átláthatatlansága és annak minősége.

az országban. Az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentésében kiemelte, hogy az ország a helyzet romlik. Többek között megjegyezte, hogy veszély fenyegeti a médiapluralizmust és azt, hogy a kormányt kritizáló civil társadalmi szervezetek nyomás alá kerültek. A Bizottság számára továbbra is aggodalomra ad okot a magyar jogalkotási folyamat átláthatatlansága és annak minősége.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. október 04. 18:51
Le se kell szarrni őket.
tetx
2021. október 04. 18:33
Idő van! Hetes cikkely megvolt már?
zakar zoltán béla
2021. október 04. 18:05
leszarva
Highlander07
2021. október 04. 17:59
Van valaki még, aki ezt az egészet komolyan veszi? cikket se kéne írni róla, mert unalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!