A lányokat sújtja a lányoknak bevezetett nemi kvóta Japánban

2021. október 12. 14:30

Az 50-50 százalékos arány rigorózus betartása a legtehetségesebb lányokat érinti hátrányosan.

2021. október 12. 14:30
null

Eredetileg az iskolai nemi szegregációt volt hivatott megszüntetni az az irányelv, amelyet számos tokiói állami iskola vezetett be a második világháború után, és amelynek lényege az, hogy nemi kvótát vezettek be az osztályteremben, 50-50 százalékos arányban – írja a Vice News. 

Az ötlet először működött, ám, mint a portál hozzáteszi, a felvételiken egy idő után jóval magasabb pontszámokat értek el a lányok – olyannyira, hogy egy idő után az iskoláknak ezeket a lányokat el kellett utasítani, hogy megfeleljenek a nemi kvótának. Az egyik megoldás, amivel ezt ellensúlyozni próbálják, hogy a lányoknak magasabb pontszámokat kell teljesíteni. 

Nem változtatnának

A Vice News által megkérdezett japán oktatáskutatók szerint az állami középiskolákban még mindig férfiuralom érvényesül, férfiak a diákok elé állított példaképek, túlnyomó többségben férfiak a tanárok is, akik a fiúkat privilegizálják. A Tokiói Oktatási Tanács tavalyi felmérése szerint a középiskolai igazgatók 82,7 százaléka szerint hibátlan a kvótarendszer, nem szabad változtatni rajta. Hasonlóképp nyilatkoztak a magángimnáziumok vezetői is, akik attól tartanak, hogy ha több lányt vennének fel az ingyenes állami intézményékbe, akkor azon ők vesztenének, mert a tehetséges lányok többsége náluk tanul. 

A kvóta eltörlését vagy legalábbis reformját szorgalmazó jogvédők azt akarják elérni az oktatási hatóságoknál, hogy a jövő évtől az állami iskolák a diákok 10 százalékát nemre való tekintet nélkül válasszák, míg a többit továbbra is egyenlő arányban választják ki a férfiak és a nők között, így szerintük máris 3 százalékkal több tehetséges lány útja nyílna meg az egyetemek felé.

Nyitóképen: Japán végzős tanulók. Fotó: Masahiro Sugimoto / Yomiuri / AFP

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2021. október 12. 15:34
Mi történik azzal a férfivel, aki elveszíti a legértékesebb testrészét? Onnantól az agya veszi át az irányítást. Így nehéz anatómiát meg paragrafusokat tanulni.
Kriszta67
2021. október 12. 15:17
Itt is ez kellene, mert a műszaki szakok kivételével lassan mindenhonnan kitúrják a lányok a fiúkat. Ugyanis előnyben vannak, sikeresebbek a tanulásban. Vagy meg kellene változtatni a beiskolázási szabályokat, és fiúknak betöltött 7 évhez kötni a korhatárt. A lányok bizony gyorsabban fejlődnek és ez így nem igazságos. Vicces mondjuk ehhez képest, hogy évszázadokig akadályozták őket a tanulásban, mondván butuskák hozzá :-) De ez így súlyos problémákhoz vezet társadalmilag. http://valasz.hu/itthon/romeo-es-dr-julia-115798
Sincero
2021. október 12. 15:10
Nemzetközi bíróság elé Japánt! Brüsszel: 7-es cikkely, indul! Dobrevkaka, csehatka, donáthkacsa, oroszka - PERINTFALVI, LUKÁCSI - rohamra Japán ellen! (Ott mégiscsak demokrácia van, nemde?)
Dr. Greta Grünberg
2021. október 12. 14:49
Mi a helyzet az LMBTQI iskolásokkal? Nekik nincs kvóta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!