Izrael milliárdokat különít el a járvány következő hullámaira

2021. október 24. 16:53

A korábbi járványhullámokból levont tanulságok részeként megállapodás született az egyszeri költségvetés-kiegészítésre, amelyet a 2022-es büdzsébe iktatnak be.

2021. október 24. 16:53
null

Izrael tízmilliárd sékelt (közel ezer milliárd forintot) különít el a koronavírus-járvány esetleges következő hullámaira – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. A heti kormányülés elején Naftali Bennett miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael tízmilliárd sékeles gazdasági és egészségügyi biztonsági hálót hoz létre az esetleges további járványhullámok esetére.    

A korábbi járványhullámokból levont tanulságok részeként Avigdor Lieberman pénzügyminiszterrel megállapodás született az egyszeri költségvetés-kiegészítésre, amelyet a 2022-es büdzsébe iktatnak be. Bennett egyben kétségeit fejezte ki a járvány közeli megszűnésével kapcsolatban, és a „zöld címke”, vagyis az oltási igazolványokkal és friss tesztekkel látogatható nyilvános helyek fenntartását ígérte,

Az egészségügyi minisztérium illetékesei vasárnap azt közölték, hogy Izrael már november közepén megkezdheti az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását, miután pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt adott a csökkentett adagú Pfizer-BioNTech vakcina sürgősségi felhasználására ezen korosztály számára.       

Izraelben az utóbbi hetekben már a koronavírus-járvány negyedik hullámának visszaszorulását jelzik az egészségügyi minisztérium adatai. A súlyos esetek száma 307, közülük 157 beteg van lélegeztetőgépen. A vírus reprodukciós rátája az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,73, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 73-nak adja át a vírust.

(MTI)

Nyitóképen: Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az izraeli parlament, a knesszet téli ülésszakának első ülésén Jeruzsálemben.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2021. október 25. 15:01
Azért ne menjünk el szó nélkül a linkelt cikk mellett sem, mert megér egy pár szót. Az adatok értékelésénél nem vették figyelembe, milyen egyéb intézkedéseket alkalmaznak a terjedés akadályozására. Ami a legkomolyabb szerintem, hogy nem vették figyelembe, hogy a járványgörbe mely szakaszánál tart az adott ország. Hogy egyszerűbb legyen: tavaly év elején Szlovákiában durva harmadik hullám volt, nálunk akkor ahhoz képest békés csend. Aztán nálunk márciusban bedurrant a harmadik hullám, és Szlovákiában enyhült a helyzet. Ha össze akarjuk hasonlítani a két országot bármilyen szempontból, akkor nem pl. a február 28-i állapot lesz a mérvadó, hanem a görbék megfelelő pontjai és szakaszai. A görbe maximuma hány beteget jelentett a lakosság számához viszonyítva, milyen hosszú volt az egész "pupli", összesen hány főt érintett lakosságarányosan (görbe alatti terület). Valahogy így kellene, finomítva az egyéb intézkedésekkel és a hullám megindulása és az oltások beadása között eltelt idővel, az oltóanyag típusával stb... Ebből lehetne érdemi következtetéseket levonni.
Rugo
2021. október 24. 21:37
Mondhatnám, hogy leszarom, mit csinálnak a zsidók, de sajnos amit ez a zsidó mond az a Pfizer fizetett hirdetése, ami nekünk is szól. Az értelme: ezentúl minden országnak el kell különítenie a büdzséje meghatározott részét a Pfizer-Biontec(Karikó) számára.
Rugo
2021. október 24. 21:05
Az oltások hatékonyság csökkenése 2021 március és augusztus között: Janssen: március=92%, augusztus=3% Moderna: március= 91%, augusztus= 64% Pfizer: március= 95%, augusztus= 50% https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.13.21264966v1
Rugo
2021. október 24. 19:09
Ők csak tudják, azt hallottam van valami közük a laborvírushoz is. Elképesztő, hogy Pfizer kísérleti labort csináltak saját országukból. Talán már csak a 4. oltás után jár zöldkártya. Ha nem kapod meg a digitális zöldkártyát, ki vagy közösítve a társadalomból - mehetsz remetének. Orwelli rémálom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!