Fiatal őslakos nő szobra kerül Kolumbusz szobrának helyére Mexikóvárosban

2021. október 13. 07:57

A polgármester szerint a város az őslakos nők előtt tiszteleg, akik azóta is rendszeresen válnak rasszizmus és diszkrimináció áldozatává.

2021. október 13. 07:57
null

Claudia Scheinbaum közölte, hogy Kolumbusz szobrának helyén a közelmúltban fellelt szobor 6 méter magas mását állítják majd fel. Az amajaci fiatal nő névre keresztelt,

mintegy kétméteres szobrot januárban találták meg földművesek Varecruz államban.

Régészek szerint Kolumbusz Amerikába érkezésének korában készülhetett, valamikor 1450 és 1521 között. Az alkotás vélhetően egy női uralkodót ábrázol.

Tavaly októberben távolították el a Kolumbusz szobrot

Pár héttel korábban Scheinbaum azt jelentette be, hogy a felfedező szobrának helyére egy kortárs művész alkotása kerül, amely szintén az őslakos nőt volt hivatott ábrázolni, de a mű visszatetszést keltett a közvéleményben. Kolumbusz szobra 1877 óta állt a Paseo de la Reforma sugárúton. Tavaly októberben távolították el, akkor még restaurálásra hivatkozva. Baloldali csoportok azonban korábban azzal fenyegetőztek, hogy október 12-én,

Kolumbusz 1492-es Amerikába érkezésének évfordulóján ledöntik a szobrot.

A szobor egy kevésbé sűrűn látogatott helyre, egy parkba kerül. Az Amerika felfedezőjeként emlegetett Kolumbusz Kristóf személyét azért érik bírálatok, mert erőszakkal lépett fel az őslakosokkal szemben és az Atlanti-óceánon keresztül folytatott rabszolgakereskedelemben is érintett volt.

(MTI)

Nyitókép: Twitter

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2021. október 13. 20:34
Rendben, kedves kommentelők. Akkor talán majd ha bekövetkezne, hogy muszlimok lakják be Magyarországot, mindenféle módszerrel kiirtva a magyar ŐSLAKOSSÁGOT (remélem erre azért nem kerül sor), majd az általuk emelt muszlim hódító szobrát párszáz év múlva ledöntenék az őslakos magyarok leszármazottai, akkor ki mellé állnátok, idióták?! Akármit is csináltak az őslakosok ott, Amerikában, AZ SOHA NEM VOLT AZ EURÓPAIAK DOLGA. Hogy a gyengébb értelműek is értsék: Amerikai őslakos egyenlő magyar, Európai hódító egyenlő muszlim, afrikai bevándorló, kontinensfoglaló.
Akitlosz
2021. október 13. 18:23
Nincsen elegendő hely Mexikóban kettő szobornak? Ez mitől vagy vagy kérdés?
Viribus Unitis
2021. október 13. 13:22
Tök mindegy, azt meg a feministák fogják feldarabolni, mert antifeminista és megalázza a nőket..... Pusztulj világ... Segítek....
u.cserkész
2021. október 13. 12:08
Jöttek kolombuszék és jól agyonverték az őslakosokat. A leszármazottak manapság pedig szobrot állítanak egy agyonvert őslakos lánynak. Talán még le is térdelnek, ha úgy adódik. Csak eljött az igazság. (Nagyon röhögök.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!