Az Európai Parlament nemzetközi bíróság elé vinné Lukasenkát

2021. október 07. 20:51

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többségben állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette fehérorosz rezsim felelőseinek nemzetközi bíróság elé állítását kérik.

2021. október 07. 20:51
null

Az EP szerint Lukasenkát és rezsimjének tagjait személyesen kell felelősségre vonni, el kell ítélni őket a fehérorosz nép ellen elkövetett bűncselekményekért. A képviselők határozott szolidaritásukról biztosítják Litvániát, Lengyelországot, Lettországot és más olyan uniós tagállamokat, amelyekbe a fehérorosz kormány jelentős számú bevándorlót és menekültet irányított, hogy politikai nyomást gyakoroljon az Európai Unióra válaszként a Brüsszel által bevezetett személyi és gazdasági szankciókért.  

A tagállamoknak és az uniós intézményeknek közös feladatuk, hogy sürgősen kezeljék a migránsválságot, segítsék a határon rekedt migránsokat, és biztosítsák számukra a szükséges ellátást

– hangsúlyozták az állásfoglalást megszavazó képviselők. A EU törvényhozó testülete emellett egy ötödik szankciócsomagot sürgetett. Elítélik továbbá a Lukasenka és Vlagyimír Putyin orosz elnök közti folyamatos egyeztetést, és megismétlik: napvilágra kell hozni, mennyire támogatja Oroszország a fehérorosz rezsim elnyomó politikáját, illetve azt, milyen szerepe van Moszkvának az unió elleni hibrid támadásban.

(MTI)

Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tuapse
2021. október 08. 08:58
Azért kibújt a szög a zsákból. :) A hithű orbánisták ezerrel védik Lukasenkát, ami akár jobbról, akár balról nézzük, védhetetlen.
Beretta
2021. október 08. 05:11
Kac kac!
DrPepper
2021. október 07. 22:47
Egy filantrópot bíróság elé állítani?
fogas paduc
2021. október 07. 22:42
És akkor hány hadosztályt is akarnak odaküldeni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!