Megbukott az LMBTQ-törvény az olasz parlamentben

2021. október 27. 16:41

A jobboldali pártok, a Liga és az Olasz Testvérek szenátorai éljenzéssel és tapsolással üdvözölték a szavazás eredményét.

2021. október 27. 16:41
null

A jobboldali pártok üdvrivalgással fogadták az olasz parlament felsőházában tartott szerdai szavazás eredményét, amely elvetette a baloldal által kezdeményezett törvénytervezetet az LMBTQ-közösség tagjai jogainak bővítéséről. A Liga és az Olasz Testvérek (FdI) szenátorai éljenzéssel és tapsolással üdvözölték a szavazás eredményét.    

A felsőház 154 igen és 131 nem szavazattal, valamint két tartózkodással leállította az LMBTQ-törvényként ismert jogszabály vitájának folytatását. A leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek jogait érintő voksolás titkos volt, így

valószínű, hogy a baloldali parlamenti többség soraiból szintén támogatták a törvénytervezet elvetését.      

A voksolást a jobboldal kezdeményezte: a szenátoroknak arról kellett dönteniük, hogy a törvénytervezet cikkenkénti elfogadása helyett a csomag egészéről, egyszeri szavazással döntsenek. Utóbbi esetében azonban a felsőház nem fogadta volna el a törvénycsomagot, amelynek részletkérdéseiről nem született többségi megállapodás.    

A Demokrata Párt kivizsgálja, ki szavazott a jobboldal javára

A törvényt kidolgozó Alessandro Zan a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa előre jelezte, hogy ha a jobboldal indítványa sikerrel jár, a „törvény halálra van ítélve”. A mostani voksolási eredménnyel a Zan-törvénytervezetként ismert csomag elveszítette érvényességét. Tavaly ősszel a képviselőház megszavazta ugyan, de azóta nem történt előrelépés. A törvénytervezet parlamenti vitáját elölről kell kezdeni, ami a felsőház ütemezésével azt jelenti, hogy a jogi csomag csak legkevesebb hat hónap múlva kerülhet ismét napirendre.    

A baloldal megdöbbenéssel fogadta a szenátusi eredményt. A PD-politikusai úgy nyilatkoztak, biztosak voltak, hogy megvan a többség a törvény elfogadásához. A párt bejelentette, kivizsgálja, ki szavazott a jobboldal javára a PD soraiból. Enrico Letta a PD főtitkára közösségi bejegyzésében azt írta: „megállították a jövőt, miközben az ország teljesen más irányba tart”.    

„Az olasz iskolákban több millió gyermek agyát mossák át az LMBTQ-aktivisták”

Matteo Salvini a Liga elnöke úgy nyilatkozott, hogy „a PD és az Öt Csillag Mozgalom önteltsége buktatta meg a törvénytervezetet”, miután „a baloldal minden kompromisszumos javaslatra nemet mondott, köztük a pápa, a családok és számos civil szervezet véleményére is”. Salvini hozzátette, hogy most a Liga javaslatai alapján kell újraindulni, vagyis

a diszkriminációk ellen úgy kell küzdeni, hogy kihagyjuk a gyermekeket, és biztosítjuk az oktatási és a véleményszabadságot

A demokrácia szabadságáról beszélt Toni Brandi, a Pro Vita&Famiglia nevű, élet- és családvédő szervezet elnöke is, aki szerint a szenátusban sikerült megállítani, hogy az olasz iskolákban több millió gyermek agyát mossák át az LMBTQ-aktivisták.    

A homoszexuális közösség Arcigay nevű szervezete közleményt adott ki, amelyben azt hangoztatta: a szenátusi voksolás eredménye ismételten bizonyította, hogy „a politikai többség homofób”. Az Alessandro Zan javasolta jogszabályok a nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak elleni fellépést kívánták szigorítani a jelenleg hatályos 1993-as törvény módosításával.    

Egyházi és feminista fenntartások

A törvénytervezet miatt a Vatikán júniusban a római kormánynál jelezte fenntartásait, hangoztatva, hogy a törvényjavaslat több ponton korlátozza a katolikus hívek véleményalkotási szabadságát. Korábban az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) is aggodalmát fejezte ki a baloldal szorgalmazta törvény miatt. A főpásztorok szerint a jogszabály a diszkrimináció szankcionálása helyett a hagyományos családmodell támogatóit és a szabad véleményalkotást sújtotta volna. Úgy vélték, hogy a tervezetre nincs szükség, mivel a hatályos jogszabályok megfelelő védelmet biztosítanak mindenfajta erőszak és üldözés megelőzésére és megfékezésére.    

A katolikus egyház mellett a feminista szervezetek is fenntartásaikat fejezték ki a törvénytervezettel kapcsolatban. A jobboldali pártok többek között a törvényben szereplő genderidentitás-oktatás, valamint a család jogi meghatározásának módosítása miatt mondtak nemet rá.

(MTI)

Fotó: MTI/ANSA/EPA/Riccardo Antimiani

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2021. október 30. 20:54
Látom 13 transzvesztita/buzi diszlájkolt!
Andre1bp
2021. október 28. 08:05
Gyűlölet bűncselekmény ellenes törvény tervezet volt. Magyarországon több, mint 20 éve létezik ilyen törvény. Vicces, hogy a cikkben csak arra nem térnek ki milyen törvényről is van szó konkrétan.
Ganaji Bordon
2021. október 27. 23:26
Tegnap tört ki a botrány, amikor a demokratáknak leesett, hogy mi lesz. Vinnyogva könyörögtek, hogy ma ne legyen szavazás.( ők a beterjesztők) Mindenkit megpróbáltak kilóra megvenni. De Sica filmbe való ügy volt. Még ma délelőtt is ment az ordítozás. Az il giornale délelőtti összefoglalója remek. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy Rutte fasisztázni kezd-e.
Almassy
2021. október 27. 20:47
'... A homoszexuális közösség Arcigay nevű szervezete közleményt adott ki, amelyben azt hangoztatta: a szenátusi voksolás eredménye ismételten bizonyította, hogy „a politikai többség homofób”. ...' Aki nem genderista az homofób?! Ki kell végre mondani, nevén kell nevezni, hogy a genderizmus a gender-bolsevikok új ideológiája, terrorjuk új eszköze. A gender-proletárok (Pride-on, mint Május 1.-en felvonulók) csak eszköz a hatalmukhoz. Stop genderizmus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik