Afganisztánban ismét kiállítanak útleveleket

2021. október 05. 17:25

Keddtől ismét kiállítanak útleveleket Afganisztánban azt követően, hogy a radikális iszlamista tálibok augusztus közepén elfoglalták a fővárost, Kabult.

2021. október 05. 17:25
null

Bár a fundamentalista mozgalom Afganisztáni Iszlám Emirátusnak nevezi az országot, az úti okmányokon az Afganisztáni Iszlám Köztársaság megnevezés szerepel. Az útlevelek ismételt kiállításáról szóló döntésről Kári Szaíd Hoszti, az ideiglenes tálib kormány belügyi szóvivője számolt be egy kabuli sajtótájékoztatón. A szóvivő szerint a döntést az állampolgárok „elsődleges szükségleteinek kielégítése céljából” hozták. Afganisztánban az úti okmányok kibocsátása azóta szünetelt, hogy a tálibok elfoglalták a fővárost.    

A szóvivő szerint az afgánok naponta szembesülnek utazási problémákkal az útlevél hiánya miatt, különösen azok, akiknek külföldre kell menniük egészségi vagy üzleti okokból, tanulmányaik miatt, vagy egyszerűen „el akarják hagyni az országot”.    

Álam Gul Hakkáni, az afgán útlevélhivatal vezetője egy keddi sajtótájékoztatón közölte, hogy első körben 25 ezer útlevelet állítanak ki,

amelyeket már kifizettek, előállításuk már folyamatban van. Ígéretet tett egyúttal arra is, hogy felgyorsítják az útlevelek kiállításának mértékét napi hatezerre, ami kétszer annyi lenne, mint amennyit az előző, megbuktatott afgán kormány bocsátott ki.    

A tálib kormány többi intézményével szemben az útlevélhivatal minden női alkalmazottat arra kért, hogy térjen vissza munkájába mostantól – mondta Hakkáni.    

Mintegy 170 ezer afgán állampolgár kért már időpontot az útlevél megszerzéséhez azóta, hogy a tálibok afganisztáni hatalomátvételét követően fel kellett függeszteni a kereskedelmi légi járatokat. Így akarták ugyanis előnyben részesíteni a nemzetközi evakuálást, amely augusztus 31-én ért véget, akkor az utolsó amerikai katona is elhagyta a közép-ázsiai országot csaknem két évtized megszállás után.    

Az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt a szigorú iszlám törvénykezésről (saría) és jogsértéseikről elhíresült tálibok ismételt hatalomra kerülése augusztus közepén tömeges menekültáradatot indított el az országban. Mindeközben a délnyugat-pakisztáni Csamanban szolgálatot teljesítő egyik határőr a dpa német hírügynökségnek kedden azt mondta, hogy az afgán fél hétfőn előzetes értesítés nélkül lezárta a Pakisztánnal közös határnál található, kulcsfontosságú Szpin Bóldak határátkelőt, leállítva ezzel az ottani kereskedelmet, és több százan rekedtek a határ mentén. A határőr szerint a határ afgán oldalát cementtömbökkel torlaszolták el. A Báhtar afgán állami hírügynökség kedden azonban arról számolt be, hogy a pakisztáni hatóságok zárták le a határátkelőt.

(MTI)

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2021. október 05. 21:03
Abból a fekete borítójúból (diplomata) az MSZP is rendelni fog vagy két tucattal. Jobb mint a bissau-guineai.
nyugalom
2021. október 05. 18:03
Afganromatimit es tordait várjak!
Orange79
2021. október 05. 18:02
Minek? Az eddigieket is eldobaltak Europa hataran a bokrok kozott.
Armageddon
2021. október 05. 18:00
Afgán belügy, leszarjuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!