Közel húszezer haiti migráns rekedt meg Kolumbia és Panama között

2021. szeptember 22. 19:31

Majdnem 19 ezer bevándorló és menekült rekedt Kolumbia északi részén, várva, hogy átjussanak Panamába – közölte szerdán a kolumbiai ombudsmani hivatal.

2021. szeptember 22. 19:31
null

„A bevándorlási válság felmérésére küldött megfigyelőcsoport munkája révén megállapíthattuk, hogy jelenleg megközelítőleg 19 ezer bevándorló tartózkodik az Antioquia megyében található Necoclí településen, útban Panama felé” – közölte Carlos Camargo ombudsman. A bevándorlók többsége haiti állampolgár – tette hozzá a Twitteren az ombudsman.    

 

 

Az Egyesült Államokba tartó rendszeres menekültáradat tavaly jelentősen csökkent a koronavírus-világjárvány miatti korlátozó intézkedések és a határok lezárása miatt. A határok megnyitása óta azonban a 45 ezer lakosú Necoclí mezővárosba szüntelenül özönlenek a bevándorlók. Innen hajóval terveznek tovább utazni az Urabá-öbölbe, a Panamával határos Acandí kolumbiai faluba, ahonnan gyalog indulnak tovább átkelni Panamába, Darién tartomány veszélyes hegyvidéki dzsungelén átkelve.    

A többnapos átkelés során – amikor gyakran ivóvizük sincs – kígyókkal, vízmosásokkal, trópusi esőkkel és a kábítószer-kereskedelemben tevékenykedő bűnözőkkel is találkozhatnak a szinte áthatolhatatlan erdőségben.    

A panamai és a kolumbiai kormány abban állapodtak meg, hogy a napi ötszáz embert engednek át a határon, de ez elenyésző az érkezők számához képest, akik között sok a nő és a kisgyermek. Júliusban 18 ezer bevándorló érkezett Panamába Kolumbiából a panamai kormány szerint. A kolumbiai bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint több mint 27 ezer különböző állampolgárságú bevándorló – többségében haiti – lépett be illegálisan a latin-amerikai országba, többnyire az Ecuadorral közös határon.    

Idén több mint 70 ezer ember – közöttük 13 ezer gyermek – kelt át Darién régión, annyi, mint az előző öt év alatt összesen.    

A katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből elindulók fő célja az Egyesült Államok. Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter szerdán gyors vizsgálatot rendelt el a mexikói-amerikai határon a határőrség által a határt illegálisan átlépő haitiak ellen alkalmazott „szükségtelen” erőszak ügyében.    

A képviselőház nemzetbiztonsági bizottságában tartott meghallgatáson a miniszter fényképeket mutatott be a hét végén a texasi Del Ríóban történtekről. Az egyik képen egy lovon ülő határőr látható, amint az ingénél fogva megragadott egy bevándorlót, és ostornak látszó tárggyal ütlegelte a Rio Grande határfolyó amerikai oldalán. „A képek nem azt tükrözik, milyenek a határőrök, milyen az Egyesült Államok” – jelentette ki a miniszter, aki „gyors és hatékony” vizsgálatot ígért az ügyben.

(MTI)

Fotó: JOAQUIN SARMIENTO / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. szeptember 23. 00:21
Lesz ott még lövöldözés is.
sersem
2021. szeptember 22. 21:28
Haiti határos Kolumbiaval? A Google szerint 999 mérföld a távolság. Egy tengert kell csak atugrani, aztán már csak a Derien platón át vergődni, oszt az már majdnem Panama. Onnan az USA határa már csak újabb kétezer mérföld.
Gèbi
2021. szeptember 22. 20:50
Várom az első sortüzet az amerikai határon. Onnantól ez Európában is bevett szokás lesz. A távolabbi jövőben pedig vélhetőleg felszámolják a liberalizmusnak hazudott káoszt (reméljük a természet törvényeinek megfelelve)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!