Szilárdul az SPD előnye a német választáson – kövesse velünk a fejleményeket

2021. szeptember 26. 18:12

Mind a CDU, mind az SPD magának vindikálja a kormányalakítási megbízást. Kövesse folyamatosan frissülő tudósításunkat a legfontosabb fejleményekről!

2021. szeptember 26. 18:12
null

A legfrissebb kivetített prognózis szerint:

  • az SPD 25,8, a CDU/CSU 24,1 százalékot szereztek a választáson, a mandátumelosztásban minimális előnybe kerülhettek a szociáldemokraták. A CDU/CSU összesen 194 mandátummal áll szemben az SPD 205 mandátumával,
  • a Zöldek 14,6 százalékkal történelmük legjobb eredményét szerezhették meg, 116 mandátumot kaphattak,
  • a liberális FDP 11,5 százalékkal 91 mandátumot szerezhetett,
  • az AfD 10,5 százalékkal valamivel a 2017-es eredmény alatt teljesíthetett, ami 84 mandátumra lesz elég,
  • a Balpárt 4,9 százalékával jelen állás szerint repül majd a szövetségi törvényhozásból, mindössze három egyéniben megválasztott képviselője nyer mandátumot,
  • kisebbségi képviselőt delegálhat majd az új Bundestagba a Dél-schleswigi Választói Szövetség, amely dán és keletfríz választókat képvisel, és nem kell az 5 százalékos küszöböt megugrania.

A jelenlegi prognózis alapján lehetséges a Jamaika-koalíció (CDU/CSU, Zöldek, FDP, a CDU első reakciójában Paul Ziemiak pártfőtitkár ezt a variációt támogatta), a lámpa-koalíció (SPD, Zöldek, FDP), folytatódhatna a jelenlegi nagykoalíció (CDU/CSU, SPD), illetve alig néhány mandátum hiányzik a vörös-zöld-vörös baloldali koalícióhoz.

A becsült részvétel 76 százalékos, minimális mértékben kisebb a 2017-es 76,2 százaléknál.

***

23:36: Új kivetített prognózis érkezett az ARD-től, ami most a baloldalnak fájhat egy kicsit. Megállt az SPD erősödése, illetve 5 százalék alá csúszott a Balpárt, azaz jelen állás szerint kiesnek majd a Bundestagból – már ami a listás mandátumokat illeti. Jelen állás szerint három egyéniben győztes képviselőjük azonban mindenképpen felveheti mandátumát. A Balpárt kiesése viszont megzavarta a mandátumbecsléseket, mind a Bundestag, mind a többi frakció létszámára hatást gyakorol majd, ha kiesnek.

22:58: Berlinben közben egyre jobban halad a szavazatszámlálás, és az ARD híradójában közzétett számok alapján inkább SPD-siker várható a fővárosban. A szociáldemokraták 21,8 százalékon, a Zöldek 19,4 százalékon állnak, vagyis úgy tűnik, hogy Berlin következő főpolgármestere jó eséllyel a plagizált doktorijáról is elhíresült Franziska Giffey lesz. Mecklenburg-Elő-Pomerániában nem ilyen izgalmas a helyzet, ott a szocdemek egyértelmű győzelmet avattak, és a választás lebonyolítása sem ütközött nagyobb nehézségekbe.

22:51: Olaf Scholz megverte Annalena Baerbockot. Nem csak országosan, hanem egyéniben is. Mindketten Potsdamban indultak egyéniben, ahol Scholz a szavazatok 34, Baerbock a 18 százalékát szerezte meg – egyértelmű szocdem győzelem.

22:43: Markus Söder beszél az ARD stúdiójában. Azt mondja, nem elégedett a választási eredménnyel, de még így is jobb a helyzet, mint amilyen volt a CSU pártnapja előtt. Újra felteszik neki a kérdést, hogy mi lett volna, ha ő lett volna az uniópártok kancellárjelöltje, amire újra azt mondja, hogy az már tavalyi hó. A bajor politikus továbbra is optimista: noha a CSU sok szavazót vesztett Bajorországban, még mindig a legnépszerűbb párt. Markus Söder szerint az uniópártoknak pszichológiailag is fel kell dolgoznia a választás eredményét, mielőtt belevágna a kormányzati munkába – újítani elvégre csak kormányzati pozícióból lehet, ellenzékből nem, mondja. A bajor miniszterelnök azt mondja, hogy támogatni fogják Laschetet a koalíciós tárgyalás során, és erős felhatalmazást kap majd.

22:39: Egészségünkre!

Fotó: WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
22:32: Új becslést közölt az ARD, ami a baloldal további erősödését hozta a CDU gyengülése mellett. Az SPD most 25,9 százalékon áll, a CDU 24,1-en – vagyis a legutóbbi becsléshez képest csak apróbb változások történtek, azok is Scholzék javára. Erősödtek a Zöldek, 14,7 százalékon állnak. 

22:30: Komoly érdeklődés vezette a német alkotmányvédelem egykori főnökének, a CDU-s Hans Georg Maaßennek az indulását Dél-Türingiában. Maaßen megosztó kijelentései miatt gyakran került az újságok figyelmének középpontjába. Maaßen Bundestag-karrierje a mai napon biztosan nem vett újabb lendületet, mert nem sikerült mandátumot szereznie egyéniben.

22:20: Nagy visszatérőt köszönthet a CDU Bundestag-képviselői sorában. Friedrich Merz, aki kétszer is megpróbálta CDU-elnökké választatni magát, egyéniben mandátumot szerzett hochsauerlandi választókörzetében. Eközben az is biztossá vált, hogy a Linke bejut a Bundestagba, mert sikerült elvinniük három választókerületet – kettőt Kelet-Berlinben, egyet Lipcsében.

22:13: Üdvözlendő hír! Tessa Ganserer személyében megvan a Bundestag első transznemű képviselője is – adta hírül a Stuttgarter Nachrichten. Egyéniben ugyan nem sikerült mandátumot szereznie a Nürnbergben induló képviselőjelöltnek, de a Zöldek bajor listájáról biztosan bejut majd a szövetségi törvényhozásba. Ha többet is szeretne megtudna Gansererről, erre tessék.

Tessa Ganserer. Fotó: DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Tessa Ganserer. Fotó: DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
22:08: Frans Timmermans is gratulált Olaf Scholznak. A szociáldemokrata politikus szerint a társadalmi igazságosság, a klímaváltozás elleni küzdelem és a társadalom és gazdaság klímabarát átalakítása kéz a kézben járnak, Scholz választási sikere pedig ezt támasztja alá.

 

22:00: Kijött a legfrisebb eredménybecslés az ARD-n, ami az uniópártok gyengülését és az SPD minimális erősödését jelzi. Eszerint a CDU 24,2 százalékra számíthat, az SPD 25,8-ra. A Linke számára viszont még izgalmas lehet a választás: előfordulhat, hogy kiesnek a Bundestagból. 

21:47: Amíg a következő előrejelzésre várunk, a NZZ Twitter-threadjében megnézhetjük, hogyan kommentálták először az egyes kancellárjelöltek és listavezetők a választás eredményét. 

 

21:36: Érdekes mérési eredményt közölt az ARD Anne Willnél: a tévéadó megbízásából az infratest dimap arról kérdezte a németeket, hogy ha csak a CDU/CSU és az SPD közül lehetne választani, akkor melyik pártnak kellene vezetnie a kormányt. Will kérdésére Klingbeil SPD-titkár nem tudja megmondani, hogy miért csak a választók negyede voksolt a szociáldemokratákra, ha a mérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek fele annak örülne jobban, ha Scholzék fújnák a passzátszelet. De abban biztos, hogy nem véletlen, hogy az SPD népszerűsége nőtt, a CDU-é meg csökkent.

Fotó: ARD
Fotó: ARD
21:27: Karácsony Gergelynek a jelek szerint Olaf Scholzról is Karácsony Gergely jut az eszébe. A budapesti főpolgármester a Facebookon büszkélkedett el azzal, hogy a szociáldemokraták kancellárjelöltje szerint a hozzá hasonló politikusokat kéne támogatni Orbánnal szemben.

21:23: Söder szerint a mai választás bizonyította, hogy a vörös-vörös-zöld koalícióra nem kíváncsiak a német választók. A bajor szerint ez azt jelenti, hogy az emberek Olaf Scholzra sem kíváncsiak, hiszen ez az ő ötlete is volt. A CSU-elnök arról már nem szeretne beszélni, hogy vele jobban végzett volna-e a CDU-CSU. „Az már tavalyi hó” – mondja.

 

 

21:15: Újabb prognózist közölt az ARD az esti híradóban. Eszerint az SPD kismértékben erősödött, 25,7 százalékon áll, a CDU továbbra is 24,5-ön. Erősödtek viszont a Zöldek, ők már 14 százalék fölött vannak. 

20:40: A jelöltek az ARD választási műsorában beszélgetnek, de sok konkrétum nem hangzik el. Az AfD-s Alice Weidel a pártja részéről konstruktív ellenzéki munkát ígér. Abban Scholz, Laschet és Baerbock is egyetértenek, hogy gyors kormányalakításra van szükség, nem szabad addig halasztani a dolgot, mint 2017-ben.

20:08: Az infratest dimap felmérése szerint

a CDU/CSU-tól 1,36 millió szavazó vándorolt az SPD-hez,

900 ezren a Zöldeknél, 340 ezren az FDP-nél landoltak.

19:59: Új kivetített prognózist hozott ki az ARD, egy kerek százalékra nőtt az SPD előnye a CDU-val szemben. Minimálisan erősödött az FDP és az AfD, viszont fél százalékot veszítettek a Zöldek.

19:53: A német köztévé nem csak a politikusokat, a választókat is megkérdezte a lehetséges koalíciókról. A németeket alapvetően egyik lehetőség sem hozza lázba: a CDU/CSU-ban „jövőkoalícióvá” átkeresztelt CDU/CSU-Zöldek-FDP koalíciót 20 százaléknyian jónak, 49 százaléknyian rossznak tartják, ugyanez SPD-s vezetéssel, „lámpakoalícióként” 23 százaléknak tetszik, 46 százaléknak nem. A leginkább meglepő módon a jelenleg is hivatalban lévő CDU/CSU-SPD nagykoalícióban bíznának az emberek, 29 százaléknyian tartanák jónak, 46 százaléknyian rossznak. Az FDP-szavazóknak egyértelműen a CDU-s vezetésű kormány tetszene jobban, ez a szabad demokraták tárgyalási pozícióját nagyban meghatározhatja.

19:48: Saskia Esken nyilatkozik a köztévének, aki szintén nagyon örül az eredménynek, és hogy az elmúlt két év munkája beérett. A lehetséges koalíciós partnerek kérdésében Esken titokzatosnak mutatkozik: a párt balszárnyához tartozó politikus azt mondja, majd megbeszélik, kivel akarnak koalíciót kötni – eddig az SPD–Linke–Zöldek-együttműködést favorizálta.

19:40: Új kivetített prognózist hozott ki az ARD, mely szerint az SPD előnye némiképpen nőtt a CDU kárára, és most már a mandátumbecslésben is a szociáldemokraták állnak elöl. Minimális mértékben gyengült a Zöldek, az FDP és az AfD, a Balpárt nem jutott biztonságos távolságba a bejutási küszöbtől.

19:28: Robert Habeck, a Zöldek társelnöke nem csalódott a választási eredmény miatt – derül ki a köztévének adott interjújából. Szerinte a választási eredmény nem jelez egyértelmű választói preferenciát a koalíciók terén.

19:26: Olaf Scholz nyilatkozik az ARD-nek.

Scholz szerint nem véletlen, hogy egyes pártoknál felfelé, másoknál lefelé mennek a népszerűséget mérő grafikonok.

A CDU-nál bizony nagy a csökkenés, ami azt jelzi, hogy az emberek változást akarnak, az SPD pedig pont ezt képviseli. Azt a kérdést kikerüli, hogy hogyan tudná beszervezni a létrehozandó koalícióba a szabad demokratákat, azt viszont hangsúlyozza, hogy az SPD is nagyszerű „klímakormányt” vezet majd.

19:15: Az ARD közölt egy friss előrejelzést. Nagy változások egyelőre nincsenek, az AfD és az FDP erősödött pár századszázalékot. A Linke továbbra is 5 százalékon áll, de mivel a levélszavazatok számolása még nem fejeződött be teljesen, elképzelhető, hogy ez az arány még romlik is a későbbiekben.

19:13: Christian Lindner FDP-elnök is megtartja statementjét, arról beszél, hogy ezen a választáson megerősödött a politikai közép, a szélsőségek pedig meggyengültek. Lindner szerint a mostani eredmény azt jelzi, hogy Németország továbbra is megbízható nemzetközi partner marad majd.

19:13: A német köztévé kihozta a csak a keletnémet tartományokra vonatkozó prognózisát. A legnépszerűbb párt az ország keleti részében az SPD lehet 23 százalékkal, ami 8,4 százalékos növekedés a 2017-es eredményekhez képest. 21 százalékkal, 0,5 százalékot erősödve az AfD a második, a CDU 17 százalékos eredménye pedig óriási, 10,3 százalékos zuhanás. 11,5 százalékkal negyedikek a Zöldek 5,5 százalékot hozva a 2017-es eredményükön felül, a korábban erős Balpárt 10,5 százalékkal választói bő harmadát elvesztette, az FDP 9 százalékot kaphatott.

Fotó: ARD
Fotó: ARD

19:08: Markus Söder bajorminiszterelnök, a CSU vezére beszél. Söder figyelmeztette a szociáldemokratákat, szerinte „az SPD több nappal elsiette az ünneplést”, pártjára vonatkozóan pedig kijelentette, „átlag feletti hozzájárulásunk lesz majd a közös Bundestag-frakcióhoz”.

19:02: Olaf Scholz most nyilatkozik az SPD székházaként működő Willy Brandt-házban. A hangulat ünnepi, tapsvihar fogadja a kancellárjelöltet. „Örülök a döntésnek, amit a választópolgárok hoztak”, mondta Scholz, de nem adott semmiféle jelzést a számára elképzelhető koalíciók tekintetében.

18:55: Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje beszédében jelezte, többre, választási győzelemre számítottak, amely részben személyes hibái miatt nem jött össze. Úgy fogalmazott, „ezúttal nem sikerült, de erős feladatot kaptunk a jövőre nézve”. Azzal, hogy Laschet nem hajlandó SPD-s vezetés mellett nagykoalícióra, szinte száz százalék az esélye annak, hogy valamilyen formában kormányozni fognak a Zöldek.

18:48: Lars Klingbeil SPD-titkár szerint a vasárnapi választás eredménye egyértelmű kormányzási felhatalmazás a szociáldemokratáknak. „Azt akarjuk, hogy Olaf Scholz legyen a kancellár” – mondta.

18:45: Armin Laschet lép a színpadra a CDU székházában. Nagy tapsot kap. Laschet köszönetet mond Merkelnek, szerinte alatta tizenhat jó éve volt az országnak. 

„Nincs okunk elégedettségre”

– mondja a választási eredményre reagálva. Laschet szerint hosszú este lesz a mai, a választási eredmény pedig minden párt számára kihívást jelent majd. Szerinte Németországnak egy jövőorientált koalícióra van szüksége, amit a CDU-nak kell vezetnie. Gratulál mindenkinek az eredményhez. „Nem adtátok fel a küzdelmet, és ez hajt engem” – mondja a megjelenteknek.

Laschet emellett úgy fogalmazott, „a CDU-ra leadott szavazat egy baloldali vezetésű koalíció elleni szavazat”. Ez a mondata arra enged következtetni, hogy a CDU-elnök nem tervezi folytatni a nagykoalíciót az SPD vezetésével annak ellenére sem, hogy ennek a jelenlegi prognózisok szerint még hajszálvékony többsége lehetne.

18.43: Az infratest dimap a köztévés prognózisok után most valamivel több részeredmény alapján újabb kivetített prognózist állított fel. Ennek alapján az SPD 24,9, a CDU/CSU 24,7 százalékot szerzett, azaz minimális előnnyel a szociáldemokraták vezetnek; a Zöldek 14,8 százalékkal harmadikak, az AfD 11,3 százalékkal negyedik, az FDP 11,2 százalékkal ötödik, a Balpárt 5 százalékkal továbbra is féltheti a parlamenti pozícióit. Ez a kivetített prognózis még nem számol a levélszavazatokkal.

18:36: A Balpárt vezetője, Dietmar Bartsch a lesújtó eredményt úgy kommentálta, „tény, hgoy keleten már nem mi vagyunk az érdekképviselet”. Kelet-Németországban tehát tarolhatott az AfD. Sahra Wagenknecht volt balpárti frakcióvezető szerint a Linke eltávolodott a munkásosztálytól.

18:26: Kijött egy másik előrejelzés is, amit a ZDF megbízásából készített egy kutatóintézet. Eszerint nincs holtverseny a CDU/CSU és az SPD között, hanem a szocdemek vezetnek 26 százalékos eredményükkel, az uniópártok pedig 24 százalékon állnak. A ZDF-nél gyengébben állnak a Zöldek és az AFD is, egy százalékkal viszont erősebb az FDP.

18:20: A szabad demokraták már hálálkodnak. Az FDP stabil, 11 százalék körüli eredményével akár egy CDU–Zöldek–FDP-koalícióba is beléphet. A CDU 18:30-kor élőben jelentkezik majd a pártközpontból.

 

 

18.02: A berlini és a mecklenburg-elő-pomerániai regionális választások prognózisa is elkészült.

Berlinben jó eséllyel nyerhettek a Zöldek (23,5 százalék), minimális támogatottság-csökkenés mellett 21,5 százalékot ért el az SPD, a Balpárt 14,5 százalékot kapott, az FDP 7,5, az AfD 7 százalékkal képviselteti magát a berlini regionális parlamentben, utóbbi megfelezte a támogatottságát.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában 37 százalékos, bivalyerős eredménnyel újrázhat az SPD és Manuela Schwesig miniszterelnök, a második párt 18,5 százalékkal az AfD, a CDU nagy veszteségeket elszenvedve 14 százalékkal harmadik, a Balpárt 10 százalékot, a Zöldek 7 százalékot, az FDP 6,5 százalékot szerzett.

18.00: A német közmédia nyilvánosságra hozta választási prognózisát, amely már exit pollokból és részeredményekből táplálkozik.

A prognózis szerint:

  • a CDU/CSU és az SPD is 25-25 százalékot szereztek a választáson, de a mandátumelosztásban minimális előnybe kerülhetett a jobbközép politkai erő. 158 mandátumot szerezhetett a CDU, 42-t a CSU, így a CDU/CSU összesen 200 mandátummal áll szemben az SPD 197 mandátumával,
  • a Zöldek 15 százalékkal történelmük legjobb eredményét szerezhették meg, 119 mandátumot kaphattak,
  • az AfD 11 százalékkal valamivel a 2017-es eredmény alatt teljesíthetett, ami 87 mandátumra lesz elég,
  • a liberális FDP 11 százalékkal szintén 87 mandátumot szerezhetett,
  • a Balpárt pedig 5 százalékukkal épp megugorhatták a parlamenti bejutási küszöböt, 39 képviselőjük juthat a Bundestagba.

A jelenlegi prognózis alapján lehetséges a Jamaika-koalíció (CDU/CSU, Zöldek, FDP, a CDU első reakciójában Paul Ziemiak pártfőtitkár ezt a variációt támogatta), a lámpa-koalíció (SPD, Zöldek, FDP), folytatódhatna a jelenlegi nagykoalíció (CDU/CSU, SPD), illetve alig néhány mandátum hiányzik a vörös-zöld-vörös baloldali koalícióhoz.

Nyitókép: vidám SPD-szimpatizánsok Berlinben. Fotó: WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2021. szeptember 27. 09:53
Nagyon megunták a Merkelt és a "zöld"-re vált CDU-t. Sokan csak azért választották a CDU/CSU-t, nehogy Rot-Rot-Grün legyen.
pepita
2021. szeptember 27. 09:22
Azért ne essünk túlzásokba a választás jelentőségét illetően . A német politika ( is ) a német nagytőkések és az USA pénzügyi befolyása alatt van . A patás ezekkel jó kapcsolatot ápol . Természetesen politikai baxtatások lesznek ezt a média még felturbózza de más hatást én nem várok .
tetx
2021. szeptember 27. 03:04
A balpárt kiesése jó hír, gennyes fekély voltak Németország testén, de a CDU megszopta és ezt főleg magának köszönheti. A kérdés megtanulták-e a leckét, vagy folytatják az elbuzulós, migráncssimogató politikát, ahol minden fontos, kivéve az állampolgár. Persze az SPD meg a Zöldek még rosszabbak.
bagira
2021. szeptember 27. 02:52
Még a nyugat versenyképes volt magyarokat a Moodys figyelembe se vette. Nyugat a bevándorlással hanyatlik betolakodók felének mindent nagyon sokba van az ingyenélő tömeg , most látszik meg Magyarország majdnem egy évtizede jól teljesít. Merkel búcsú beszédében említette a bevándorlók az eun NAGYOT EMELTEK , miben tudta felmérni , MUNKAHŐSEIT sehol nem látjuk gépek mellett dolgoznának vagy gyárba dolgozni vonulnák , sőt hallgatnak róla hogy az alul iskolázott nyelvet nem beszélő tömeg hol dolgozik hol tudnak megfelelő munkát végezni. Titokban tartják naponta több ezer bűnt elkövetnek nőket zsidókat üldözik gyilkolnak rabolnak , német nők futva közlekednek Európán élősködnek. Semmi jele a munkavégzéseknek, világhálóra legalább egy videót feltehetnének . Fiatal betolakodókat Merkel nem munkavégzésre exportálta , hanem a német nőknek gyereket csináljanak , ezért etetik őket jó koszttal jó kondiba legyenek. Hitler is hasonlóan kísérletezett rabnőket összevissza operálták férfiakkal összecsukták milyen utód születik . Eu-Merkel a dolgos európait keresztezné bikaerős fekákkal ázsiai cigányokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!