Kimentették az amerikaiak által hátrahagyott repülőgépek és helikopterek afgán pilótáit

2021. szeptember 14. 15:43

Az afgán pilóták a tálibok nyomásgyakorlása ellenére elhagyják Üzbegisztánt és az Egyesült Arab Emírségek felé veszik útjukat – számolt be a Reuters.

2021. szeptember 14. 15:43
null

Az első csoport már az Egyesült Arab Emírségekbe tart – mondta egy pilóta anonimitást kérve. A kimenekítés várhatóan több hullámban fog megtörténni és vasárnap kezdődik majd másnap fejeződik be.A Reuters először arról számolt be, hogy a pilóták egy csoportja már elindult Üzbegisztánból. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma és Üzbegisztán New Yorkban lévő ENSZ-küldöttsége nem erősítették meg az értesülést. 

A pilóták korábban attól tartottak, hogy visszaküldik őket Afganisztánba és ott megölik őket a tálibok.

A tálibok ugyanakkor azt mondták, hogy nem hajtanak végre megtorlást. Azóta sem világos, hogy mi lesz azzal a 46 repülőgéppel, köztük A-29 könnyű támadógépekkel és UH-60 Black Hawk helikopterekkel, melyekkel a pilóták átrepültek Üzbegisztánba. A pilóták akkor repültek a szomszédos Üzbegisztánba, amikor a szárazföldi erők összeomlottak.

A tálibok ezután nyomást gyakoroltak Üzbegisztánra, hogy adja át a repülőgépeket és azok személyzetét.

John Herbst, az Egyesült Államok korábbi üzbég nagykövete üdvözölte az amerikai evakuálási erőfeszítéseket, mondván, hogy az Egyesült Államok tartozott ezzel az afgán pilótáknak. „Remélem, vannak folyamatban lévő terveink annak biztosítására is, hogy a repülőgépek is visszajussanak az Egyesült Államokba, és ne kerüljenek a tálibok kezére” – mondta.

A tálibok jogot formálnak az afgán hadsereg repülőgépekeire, köztük helikopterekre és drónokra, és felszólították Üzbegisztánt az országból elszállított repülőgépek visszaszolgáltasára is már azelőtt, hogy harcosaik átvették volna a hatalmat Kabulban.

A tálibok kijelentették: visszavárják a volt katonákat, hogy csatlakozzanak az ország megújult biztonsági erőihez, és nem fognak nekik ártani.

Az ajánlat nehezen volt hihető a pilóták számára, hisz még a tálib hatalomátvétel előtt az Egyesült Államokban kiképzett, angolul beszélő pilóták lettek az elsődleges célpontjaik. A tálib harcosok felkutatták őket, és néhány pilótát meg is gyilkoltak. Az üzbég táborban, Termez város közelében a pilóták elmondták, hogy foglyoknak érzik magukat, erősen korlátozott a mozgásuk, elégtelenek élelemmel és a gyógyszerrel is. Körülbelül egy hete azonban az amerikai tisztviselők megérkeztek, hogy elvégezzék az afgánok biometrikus szűrését, mivel sokan közülük egy szál ruhában menekültek el, így most elérhető közelségbe érkezett kinmenekítésük is. 

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2021. szeptember 14. 19:57
Hallják, uraim: az EGYESÜLT ARAB EMIRSÉGEK FELÉ veszik útjukat. No, ebben maradjunk!
anaphylaxiás sokk
2021. szeptember 14. 19:19
Szánalmas ez az egész...
llnnhegyi
2021. szeptember 14. 18:50
USA demokrácia Afganisztánban! Így mutat külföldön. Mint a otthon,náluk. Felfordulás.
Ronee
2021. szeptember 14. 17:52
Nem hívnám katonáknak azokat akik fejveszteve menekülnek a picsájuk alá rakott technikával ( jelen esetben légierő) egy rágó köpés nélkül, hátrahagyva a civileket, családjukat, országukat...gratula
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!