Növeli a magas fokon dúsított uránkészletét Irán

2021. szeptember 07. 22:58

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bírálta Teheránt, amiért nem válaszolt a három, be nem jelentett atomlétesítménnyel kapcsolatos kérdésekre.

2021. szeptember 07. 22:58

Irán jelentősen megnövelte a magas fokon dúsított uránkészletetét az elmúlt hónapokban a 2015-ben aláírt atomalkuban engedélyezett mennyiséghez képest - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), bírálva Teheránt, amiért nem válaszolt a három, be nem jelentett atomlétesítménnyel kapcsolatos kérdésekre.

Az ENSZ atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szakosított szervezete által készített egyik negyedéves jelentés szerint Irán a 60 százalékosra, azaz a bécsi egyezmény által engedélyezett 3,67 százalékosnál jóval magasabb fokra dúsított urán mennyiségét a májusi 2,4 kilogrammról 10 kilogrammra növelte, míg a 20 százalékosra dúsított uránkészlete 62,8 kilogrammról 84,3 kilogrammra nőtt. 

A NAÜ szerint Irán nem működik együtt velük

A NAÜ egy másik jelentésben hevesen bírálta Iránt az együttműködés hiánya miatt is, amellyel Teherán súlyosan megsértette atomprogramjának a szerződés által elrendelt, NAÜ általi ellenőrzését. 

 – áll a NAÜ 35-tagú kormányzótanács jövő heti tanácskozása előtt a szervezet főigazgatója, Rafael Grossi megbízásából készült másik bizalmas jelentésben.    

E második jelentés szerint Iránnak meg kell oldania az atomlétesítményeivel kapcsolatos kérdéseket, így „haladéktalanul” válaszolnia kell azzal a négy létesítménnyel kapcsolatos kérdésekre, amelyet a NAÜ munkatársai nem látogathattak meg, így arra is, amely arra a három be nem jelentett üzemre vonatkozik, amelyekben 2019-ben uránnyomokat találtak. 

A Reuters brit hírügynökség szerint ha a kormányzótanács ülésén határozatot fogadnak el, az növelheti a nyomást Iránra az atomlétesítményeivel kapcsolatos kérdések megválaszolása érdekében, de ugyanakkor megnehezítheti is az atomalkuról folytatandó tárgyalásokat, Irán ugyanis korábban ellenszegült a hasonló lépéseknek.

Teherán tagad

Irán és a hat nagyhatalom - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország) - valamint Németország 2015-ben Bécsben megállapodást írt alá, amelyben Irán az ellene bevezetett nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében vállalta, hogy korlátozza atomprogramját. A nyugati nagyhatalmak azzal vádolták Iránt, hogy atombombára kíván szert tenni, amit Teherán máig tagad.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Irán válaszként fokozatosan megszegte a szerződésben vállalt – az urándúsítás fokára, dúsított uránkészlet nagyságára és az urándúsító centrifugák kategóriájára – vonatkozó kötelezettségvállalásait. A felek áprilisban állapodtak meg a tárgyalások újrakezdéséről, de azok Ebrahim Raiszi ultrakonzervatív iráni elnök júniusi megválasztása óta holtponton vannak.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. szeptember 08. 09:21
60%-os dúsítás még nem elég a bombához. Onnét azért még van egy pár komolyabb lépés. De az irániak feltehetőleg képesek rá. Ha az észak-koreaiak képesek voltak...
bakafánt
2021. szeptember 08. 07:13
Miért nem foglalkozik a NAÜ az indiai,pakisztáni,izraeli,é-koreai (valóban létező) atombombákkal? Csak nem azért,mert most Irán a "soros"?
Dr. Grünfeld Ráhelné
2021. szeptember 08. 05:58
Rendkívül "jól" jönne a világban egy atommal vívott világháború Izrael, a zsidóság, a nyugat és az iszlám között. Szíjjártó és Orbán deklaráltan Izrael pártján áll, így a kollaboráns magyarság is kaphatna atomot.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. szeptember 08. 03:15
Nagyon helyes, tudják hogy csak az első atomkísérlet után lesznek biztonságban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!