Bíróság elé állítják a bevándorlásellenes volt dán minisztert

2021. szeptember 02. 14:41

Inger Stojbergnek migránsok kényszerházassága ügyében hozott döntése miatt kell bíróság elé állnia.

2021. szeptember 02. 14:41
null

Öt évvel ezelőtt, 2016-ban 23 migráns házaspárt, aktáik egyéni vizsgálata nélkül elválasztottak a miniszter utasítására. A 48 éves volt miniszter, amikor csütörtökön megérkezett a bíróságra, újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: „nyilvánvalóan arra számítok, hogy tisztáznak”. Stojberg februárban, a parlamentben tartott beszédében, amely az eljárásnak megfelelően elfogadta az előzetes vádiratot, azt mondta, azt tette, ami szerinte az egyetlen politikai és humánus dolog volt, hogy harcolt a gyermekházasságok ellen.

„Képzeljük el, hogy kényszerházasságban élő fiatal lányként egy olyan országba érkezünk, mint Dánia, és azt tapasztaljuk, ahelyett, hogy lehetőséget kapnánk arra, hogy felbontsuk ezt a köteléket, az állam arra kényszerít bennünket, hogy együtt legyünk egy menekültszálláson, egy menekültügyi központban” – érvelt.

Stojberg 2015 és 2019 között volt miniszter egy jobbközép kormányban, amelyet a bevándorlásellenes jobboldali Dán Néppárt (DF) támogatott, és ő volt a felelős Dánia rendkívül korlátozó menekültpolitikájáért. A politikus büszke volt arra, hogy több mint 110, a külföldiek jogait korlátozó törvénymódosítást fogadott el. Hivatali ideje alatt olyan intézkedést is elfogadott, amely elkobozta a migránsok vagyonát, hogy finanszírozza a dániai ellátásukat. Frederik Waage jogászprofesszor szerint amennyiben Stojberget bűnösnek találják, minden bizonnyal pénzbírsággal sújtják.

A Folketing, a dán törvényhozás 179 tagja közül 139-en szavaztak a vádirat mellett. Harmincan ellenezték, tízen pedig nem vettek részt a szavazásban. A különleges bíróság olyan miniszterek ellen ítélkezik, akik hivatali kötelességük teljesítése során hivatali visszaélést vagy gondatlanságot követtek el. A 25 bíró azt vizsgálja majd, hogy Stojberg megsértette-e az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy elrendelte menedéket kérő olyan párok elválasztását, amelyekben a feleség fiatalkorú.  

(MTI)

Nyitókép: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2021. szeptember 02. 15:35
A dán társadalom is ugyanolyan beteg, mint a többi skandináv. Lehet, hogy ébredeznek, de ettől még betegek.
luzitanxaver
2021. szeptember 02. 15:07
Elképesztő. Leginkább ez: "A Folketing, a dán törvényhozás 179 tagja közül 139-en szavaztak a vádirat mellett."
Kompenzátor
2021. szeptember 02. 15:05
Ha jól sejtem az így elválasztott pároknak minden lehetősége megvolt a hatályos dán törvények szerint újra megházasodni, ha máshogy nem akkor a kiskorú fél nagykorúvá válásakor, szóval mi a probléma? Ja, hülye kérdés volt, a probléma az, hogy a nyugati nemzetállamok politikai rendszere és igazságszolgáltatása dugig van férgeslelkű libsikkel, akik minden lehetséges eszközzel el akarnak taposni mindenkit aki máshogy merészel gondolkodni, mint ők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!