Cseh kormányfő: Az EU-nak nincs stratégiája a migráció ellen

2021. szeptember 01. 10:04

Andrej Babis szerint Magyarország volt az egyetlen ország, amely működőképes volt 2015-ben.

2021. szeptember 01. 10:04
null

Az Európai Unió sem az illegális migráció elleni küzdelemmel kapcsolatban, sem a schengeni térség Nyugat-Balkánnal való kibővítését illetően nem rendelkezik világos stratégiával – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő szerdán reggel újságíróknak nyilatkozva a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Szlovéniába a Bledi Stratégiai Fórumra.

A tanácskozás központi témája idén Európa jövője

Andrej Babisnak meggyőződése, hogy az afganisztáni helyzet alakulása következtében, ahol a tálibok átvették az ország ellenőrzését,

az Európai Uniónak elsősorban Törökországgal kell majd tárgyalásokat folytatnia.

Európát meg kell védeni az illegális migrációtól – szögezte le a cseh kormányfő. Megismételte: a schengeni rendszer 2015-ben nem volt működőképes. „Magyarország volt az egyetlen ország, amely működőképes volt” – hangsúlyozta Babis, méltatva a migrációs válság tetőzése idején hozott magyar kormányzati intézkedéseket.

„Magyarázatot kell kapnunk arra, hogy Bulgária, Románia, Horvátország és Szerbia miért nem tagjai még a schengeni térségnek” – jegyezte meg a miniszterelnök. 

„Az Európai Uniónak pénzt kell felajánlania Ankarának”

A bledi fórum másik fontos témája Afganisztán lesz. „Az afganisztáni tapasztalatok elgondolkodásra késztetnek” – mondta Babis. Hozzátette: ki kell várni, hogyan alakul az ottani helyzet a tálibok hatalomátvétele után. Úgy vélte, hogy az esetleges afgán migráció megállítása érdekében elsősorban Törökországgal kell tárgyalni.

Az Európai Uniónak pénzt kell felajánlania Ankarának, hogy az gondoskodni tudjon a migránsokról. Az Európába irányuló korábbi menekülthullám idején az EU megegyezett Törökországgal, hogy a migránsok megállítása fejében több millió eurót fizet neki.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZXX
2021. szeptember 01. 11:37
Amiről Babis beszél, nagyon komoly következményekkel bír. Ugyanis a Schengeni egyezményt tényleg csak mi, magyarok tartottuk be az összes eu-s tagállam közül. Azonnal felmerül a kérdés, hogy mit várhatunk mi azoktól, akik a velünk kötött írásos megállapodást pillanatnyi érdekük szerint páros lábbal rúgják fel? A válasz az, hogy semmi jót, a legrosszabbra kell felkészülni. És ez megy már az EU működése során is, az EU nem az írásos szabályok szerint működik, aktuális politikai érdekek alapján naponta sértik meg. A legutóbbi EP felvetés az EB feloszlatásáról mindent elmond a helyzetről.
istvanpeter
2021. szeptember 01. 11:32
Az EU vezető tisztségviselői és a testületek a háttérhatalom akarata szerint, a Kalergi tervet hagyják végre, amely viszont rengeteg iszlám arab migráns beáramoltatását írja elő.
olajfa1
2021. szeptember 01. 10:50
Nekem van! Irány szibéria! -természetesen marhavadonokba!!!! úgy igazi liberális módszerrel, mint az 1940-es évek második felében... - vagy jobb esetben Recsk, vagy a Hortobágy!...
llnnhegyi
2021. szeptember 01. 10:42
Dánia is csatlakozott az Orbán-strategiahoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!