Az EP szerint nem toloncolhatnak vissza senkit Afganisztánba

2021. szeptember 16. 19:31

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat, hogy értékeljék újra a jelenlegi és a közelmúltbeli afgán menedékjogi kérelmeket, beleértve az elutasítottakat is, ugyanis  – mint fogalmaztak – semmilyen körülmények között nem kerülhet sor arra, hogy valakit Afganisztánba visszatoloncoljanak.

2021. szeptember 16. 19:31
null

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 536 szavazattal, 96 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők mindenek előtt arra szólították fel az Európai Bizottságot, terjesszen be jogalkotási javaslatot a humanitárius vízumokról és a felelősség tagállamok közötti egyenlő megosztásáról.

Közös fellépésre szólították fel az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy a még Afganisztánban tartózkodó uniós polgárokat és a veszélyeztetett afgánokat a rendelkezésre álló biztonságos útvonalakon keresztül evakuálni tudják az országból.

Hangsúlyozták: az uniónak támogatnia kell a szomszédos országokat, és segítenie kell a humanitárius folyosók létrehozását,

amelyeken keresztül élelmiszersegély, víz, higiéniai szolgáltatások és gyógyszerek juttathatók célba. Emellett alkalmazni kell az európai menekültügyi és migrációs politikát, melynek – véleményük szerint – elsősorban a leginkább veszélyeztetettek és a kiszolgáltatottak áttelepítésére kell koncentrálnia. Tartalmaznia kell továbbá egy különleges vízumprogramot a tálib rezsim elől menekülő és az uniótól védelmet kérő afgán nők számára – jelentették ki.    

A képviselők elismerték, hogy logisztikai és humanitárius ügyekben együttműködésre van szükség a tálib kormánnyal annak érdekében, hogy a rászoruló polgári lakossághoz eljusson a segítség, és hogy az országot elhagyni próbáló külföldiek és afgánok biztosan kijuthassanak az országból. Azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy nincsenek meg a feltételei annak, hogy az EU elismerje a tálib kormányt, amely lerombolja az elmúlt húsz év eredményeit. Végezetül hozzátették: az amerikai és nemzetközi erők Afganisztánból való kivonása a nyugati kül- és biztonságpolitika és stratégia kollektív kudarca.

(MTI)

Fotó: TERENCE WHITE / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. szeptember 28. 15:31
Afganisztan EU tag? Tudtommal nem. Akkor meg mi jogalapot ereznek hogy foglalkozzanak vele? Maradjanak az uborka gorbuletnel, ahhoz merheto a szinvonaluk.
dekoninck
2021. szeptember 17. 15:25
Afganisztán lassan az EU tagja lesz.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 17. 09:56
fizettet-kínoztak/j.-9.53
zakar zoltán béla
2021. szeptember 17. 09:55
fizettet/j.-9.53
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!