Felütötte a fejét a Havanna-szindróma a berlini amerikai nagykövetségen

2021. augusztus 18. 15:52

Bécs után az Egyesült Államok berlini nagykövetségén is észleltek rejtélyes eredetű megbetegedéseket, amelyek hasonlítanak az először a havannai amerikai nagykövetség munkatársai körében regisztrált esetekre – jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin szerdán.

2021. augusztus 18. 15:52
null

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint az utóbbi hónapokban legalább két diplomatánál észlelték a Havanna-szindróma néven is ismert tünetegyüttest.    

A hirtelen fellépő szédülés, fejfájás, látásromlás, hányinger, erős fejfájás és egyéb panaszok miatt a betegek egy része munkaképtelenné vált.    

Júliusban a bécsi nagykövetségen is tapasztaltak ilyen megbetegedéseket, és a 2016-ban és 2017-ben regisztrált első, havannai esetek óta számos további amerikai külképviseleten észlelték a szindrómát. Minden kontinensen van már olyan amerikai nagykövetség, amelynek személyzete körében előfordult a Havanna-szindróma, és a betegek között feltűnően sok az orosz hírszerzési tevékenység elhárításával foglalkozó nemzetbiztonsági dolgozó – áll a Der Spiegel beszámolójában.   

Hozzátették, hogy a hírmagazin és a Bellingcat című oknyomozó portál  közös tényfeltáró kutatásának megállapításai szerint orosz kormányzati szervek egy titkos fejlesztési program keretében dolgoznak is egy olyan módszeren, amellyel távolról lehet megtámadni a célszemélyt káros hullámokkal. Ezek lehetnek hanghullámok, illetve rádió- vagy mikrohullámok.

(MTI)

Fotó: Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aldasban es hitben elve
2021. augusztus 19. 10:49
De az is lehet, hogy ez azert van, mert Orban Viktor nem akkor vett levegöt, amikor azt mondjuk Ursula asszony es tarsai eppen nem tartottak kivanatosnak...
Dorset Naga
2021. augusztus 19. 10:19
Beindult a Duga radar.
Búvár Kund
2021. augusztus 19. 07:53
A klímaberendezések, nem túl egészségesek..főleg, ha nem takarítják rendesen, ráadásul, ha csak ugyanazt a levegőt keringteti körbe-körbe....
flesh ripper
2021. augusztus 19. 06:32
Fájhat is a feje az amerikai diplomáciai karnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!