Pedro Sánchez az ibériai Gyurcsány Ferenc

2021. augusztus 27. 14:30

Villany- és gázáremelés, növekvő államadósság, túlköltekezés. Egyesek szerint ez a magyarok által is jól ismert baloldali politika a követendő példa Európában.

2021. augusztus 27. 14:30
null
Gergi-Horgos Mátyás

Ahogy arról korábban írtunk, a történem során nem egyszer volt Európa kísérleti laboratóriuma Spanyolország. Legújabban a szocialista-kommunista koalíció által vezetett állam a baloldali ideológia kísérleti terepe lett, és úgy tűnik,

egyre többen gondolják úgy, hogy Európának a spanyol mintát kellene követnie.

Jacob Soll, a University of Southern California filozófiaprofesszora a Politico hasábján írt arról, hogy a Pedro Sánchez vezette ország sikeres gazdasági modelljét kellene átvennie az európai szociáldemokrata mozgalmaknak, hogy ezzel egyszerre semlegesítsék a zöldpártokat és kerekedjenek felül a jobboldali erőkön. 

Soll véleménycikkében nem győzi összegezni a baloldali spanyol kormány sikereit.

Meglátása szerint a spanyol szociáldemokrácia alapját a megszorítások elutasítása jelentette,

a Sánchez-kormány a szociálpolitikára és a klímapolitikára helyezte a hangsúlyt, és a koronavírus-járvány árnyékában lépéseket tett a szegénység visszaszorítására is. Megemelte a minimálbért, bürokráciacsökkentést hajtott végre a gazdaságban és a kis- és közepes vállalatok támogatását is kilátásba helyezte. Továbbá sikeres tárgyalásokat folytatott, hogy országa kiemelt szintű támogatást kapjon az európai helyreállítási alapból, és mindemellett még arra is maradt ideje, hogy a szeparatista törekvéseket Katalóniában társadalmi stabilitásra cserélje.

„Nem lett lakossági gázáremelés”

A Soll által összegzett eredmények szépek, kár, hogy nem fedik a valóságot.

Pedro Sánchez olyan Spanyolországnak, mint Gyurcsány Ferenc kormányzása volt Magyarországnak.

A kormányfő eljátssza, hogy minden rendben van, miközben az államkassza üres és a megszorítások folyamatosak. Igaz, hogy a minimálbért a spanyol kormány megemelte, de ez azért jön jól, mert a gáz ára 6, míg a villany ára 27 százalékkal emelkedett 2021 elején, amit további drágulások követtek a nyár során. A baloldali politikusok és médiumok az emelkedést természetesen világgazdasági folyamatokkal magyarázzák, de azzal a ténnyel még a baloldali El País sem tudott mit kezdeni, hogy a Sánchez-kormány célzott adócsökkentésének pozitív lakossági hatását a rekord szintű villany- és gázáremelkedés teljesen lenullázta

A Soll által említett szociálpolitikai és gazdasági fordulatról pedig annyit, hogy a számok nem hazudnak.

A baloldali spanyol kormány folyamatosan túlköltekezik.

Bürokráciacsökkentésről beszélnek a nemzetgazdaságban, miközben a valaha volt legnagyobb kormányzati apparátussal rendelkeznek: összesen 22 minisztert tartanak fenn az adófizetők pénzéből. Szociális érzékenységgel kampányolnak, miközben mindenki számára világos, hogy csakis hitelekből képesek fedezni az újabb és újabb jóléti intézkedéseket, ilyen többek között a részleges alapjövedelem bevezetése is. A spanyol államadósság szintje a Mariano Rajoy vezette jobboldali kormány idején kezdett először csökkenni a 2008-as válság óta. Azonban mióta a szocialisták és a szélsőbaloldaliak színre léptek, a GDP arányos adósság 99 százalékról 125 százalékra ugrott, és a gazdasági elemzők szerint messze még az emelkedés vége.

Nem is csoda, hogy a választók elfordultak a kormánypártoktól.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a jobboldal két pártja, a Néppárt és a VOX ma biztos többséget szereznének a spanyol parlamentben. Mindez ellent mond annak a politikai sikersztorinak, amit Soll követendő példaként aposztrofál. Arról nem is beszélve, hogy a katalán szeparatizmus letörése és a spanyol államba vetett állampolgári bizalom helyreállítása nem ment végbe. Pedro Sánchez katalán jelöltje, Salvador Illa leszerepelt a katalán regionális választásokon, a katalán parlamentben az elszakadáspárti politikai csoportok biztos többséget szereztek. Vagyis sem országos, sem regionális szinten nem érhető tettem a társadalmi stabilitás, a változás szele viszont annál inkább jelen van a spanyol politikában. 

„Csak a kezemet figyeljék, mert csalok”

A spanyol folyamatok láttán

a magyaroknak joggal lehet olyan érzésük, hogy ezt a lemezt hallottuk már.

A Gyurcsány-kormány is előszeretettel gondolt magára úgy, mint a szegények megsegítője. Kozmetikázták a minimálbért és – legalábbis a szavak szintjén – a szociálpolitikára helyezték a hangsúlyt, ami valójában segélyalapú jóléti intézkedéseket takart. Ezzel próbálták leplezni a gáz és villany árának folyamatos emelkedését, az adóemeléseket és az elszabadult államadósságot. Amikor pedig kifogytak a pénzből, az IMF-hez rohantak, és jóval a 2008-as válság előtt világgazdasági folyamatokkal magyarázták a folyamatos, megállíthatatlannak gondolt drágulásokat. 

A spanyol modellt jól ismerjük, és köszönjük, nem kérünk belőle.

A régi beidegződések újbóli meghonosításával nem előre, hanem hátra tekintenek az európai szociáldemokraták. A spanyol baloldal most klímakatasztrófával riogat, támogatja az LMBTQ-ideológiát és folyamatosan a társadalmi egyenlőség eszméjét mantrázza, hogy leplezze a hibákat. Kérdés az, hogy mikor látják be a spanyolok, hogy az utópia nem tudja felváltani a valóságot, hiába kísérleteznek vele. Mindezt a magyarok tudják a legjobban, hiszen saját bőrünkön tapasztaltuk milyen az, amikor egy baloldali kormányfő a kamerák előtt hazudja az emberek szemébe, hogy „nem kell félni, nem fog fájni”. 

Fotó: Francisco Seco / POOL / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palakon
2021. szeptember 11. 23:05
Van egy spanyol srac szomszedom. Magyar feleseggel, mar harom gyerekkel. Tiz eve jott el Galicia tartomanybol meggyozodeses baloldalikent. Par hete mondta nekem, hogy sosem megy mar vissza elni Spanyolorszagba es legyunk buszkek a miniszterelnokunkre.
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2021. szeptember 11. 23:04
Ez nem baloldali, hanem judeoglobalista politika. Ezek nemzetközi hálózattal maffiaszerűen működnek a lokális helytartóik minden esetben központi minták és utasítások alapján "dolgoznak" ezért a hasonlóság például gyurcsánnyal.
Magyarok Pásztora
2021. szeptember 11. 23:04
A komcsi szancsópanza.
Imre Debrecen
2021. szeptember 07. 08:58
És nem az egyetlen külföldi aki hasonló változáson ment át!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!