Oltásszkeptikusok orvosukat megvesztegetve szereznek valódi oltásigazolást Romániában

2021. augusztus 27. 15:53

Inkább fizetnek egy hamis igazolásért, mintsem beadassák az ingyenes vakcinát.

2021. augusztus 27. 15:53

Romániában koronavírus elleni beadatlan vakcinák alapján kiállított védettségi igazolások ügyében nyomoz a rendőrség, az oltáskampány felelősei eddig 370 hamisításgyanús eset adatait küldték el a rendőrségnek – közölte pénteken a Digi24 hírtelevízió.

Csak az igazolás kell

A fiktív oltások jelenségére Cristian Onacea, a temesvári Victor Babes járványkórház igazgatója hívta fel a figyelmet, miután több – általában egydózisú vakcinára kiadott – oltási igazolással rendelkező páciensüknél a megszokottnál sokkal súlyosabb következményeket okozott a fertőzés. Egyikük, egy intenzív osztályra került, Arges megyei férfi elismerte, hogy családorvostól „sikerült beszereznie” az oltási bizonylatot anélkül, hogy a szert beadták volna neki. A hatóságok azt gyanítják, hogy az oltás mellékhatásaitól tartó emberek az utazási és egyéb előnyök miatt megvesztegetik orvosukat, hogy állítson ki nekik védettségi igazolást,

de a vakcinát dobják el.

Mihai Iacob, a családorvosok szövetségének elnöke szerint elszigetelt esetekről lehet szó, amelyek méltatlanul vetnek árnyékot a szakmára és az oltási kampányra. Egy másik, a Digi24 által megszólaltatott családorvos viszont arra panaszkodott, hogy „hatalmas nyomásnak” vannak kitéve, és szinte minden rendelőben szembesülnek olyan pácienssel, aki csak az igazolást kéri, az oltást nem.

Oltás – golyóstollal

Alexandru Rafila mikrobiológus, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) a Romania TV adásában azt állította, nem új jelenség a mosdókagylóba öntött, „golyóstollal” végzett oltás, már a koronavírus előtt is előfordult, de nem volt rendszerszintű probléma. Ez – amellett, hogy a törvényt számos ponton sértő bűncselekmény – közegészségügyi kockázat is, és aláássa az oltási kampány hitelét. A fiktív oltással rendelkezőknél bekövetkező súlyos megbetegedések és halálesetek is bekerülnek a statisztikába, lerontják a vakcina hatékonyságának adatait, és az ilyen esetekre „perverz módon” éppen az oltásellenesek fognak hivatkozni, hogy bizonyítsák, a vakcina nem is ér semmit – magyarázta.

Romániában az átoltottság alig haladja meg a 30 százalékot.

A rendelkezésre álló vakcinák száma május végén haladta meg a keresletet, azt követően pedig az érdeklődés a korábbi negyedére esett vissza, naponta már kevesebb mint nyolcezerrel növekszik a beoltottak száma. Ebben az ütemben Romániának még két évre lenne szüksége, hogy elérje a korábban megcélzott 70 százalékos nyájimmunitást.

Keleti szomszédunknál beütött a negyedik hullám

Közben Romániát is elérte a járvány negyedik hulláma, az új fertőzések száma hétről hétre másfélszeresére emelkedik. Pénteken is 946 újonnan diagnosztizált fertőzést jelentettek, amely 70 százalékkal több mint az utóbbi két hétre vetített átlag. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma 1763-ra, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké 238-ra emelkedett. Az utóbbi napon 18 fertőzött hunyt el, ez csaknem duplája az utóbbi két hét átlagának.

Romániában több ízben füleltek le a rendőrök hamis negatív koronavírus-teszttel üzérkedő csalókat is, az országban ugyanis olyan magas fokú a bizalmatlanság a hatóságokkal és a hivatalos narratíva által „reklámozott” oltással szemben, hogy mindig akadnak olyanok, akik inkább fizetnek egy hamis igazolásért, mintsem beadassák az ingyenes vakcinát.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ancilla
2021. augusztus 27. 20:40
Teljesen érthető módon.
Anonymtalan
2021. augusztus 27. 17:33
Tökmindegy, a vírust úgy sem fogjátok tudni lefizetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!