Lengyelország már 750 embert menekített ki Afganisztánból

2021. augusztus 24. 12:42

Lengyelország 750 embert menekített ki a tálibok által elfoglalt Afganisztánból, közülük száznál többen kedden érkeztek Varsóba – közölte Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

2021. augusztus 24. 12:42
null

A diplomata a lengyel közszolgálati hírtelevízióban elmondta: egyre kevesebb afgán jelentkezik azok közül, akik aktívan együttműködtek Lengyelország katonai és diplomáciai missziójával. Mindazonáltal még akadnak olyanok – családok, gyermekes asszonyok – akiket a lengyelek humanitárius okokból ki akarnak menekíteni. Jelenleg több tucat személy vár szállításra a kabuli repülőtéren, őket „sikerült a tömegből kihalászni”, de az afgán fővárosban fennálló helyzet egyre rosszabb – mondta Przydacz.    

Közölte: hamarosan dönteni kell a lengyel kimenekítési akció befejezéséről, tekintettel az abban részt vállalók biztonságára.    

A lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk kedden a Twitteren tudatta, hogy a lengyel katonák "nagyon nehéz körülmények között" megmentettek egy 13 éves afgán fiút. A kimenekítés közben azonban eltűnt a fiú családja, a hozzátartozókat civil szervezetek közreműködésével keresik vasárnap óta.

 

 

Lengyelország százfős katonai kontingenst és három katonai repülőgépet küldött a lengyel és a szövetséges erőkkel korábban együttműködő afgánok, valamint az Afganisztánban rekedt európaiak kimenekítésére. Az evakuációt a LOT lengyel állami légitársaság gépeinek közreműködésével bonyolítják le. A Lengyelországba evakuált afgánokat menekültközpontokba és szállodákba viszik, és a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésként tíz napra karanténba helyezik őket. Humanitárius vízumokat, menedékjogot kérhetnek, és ha később úgy döntenek, továbbutazhatnak egy másik, biztonságos országba – közölték a lengyel hatóságok.

(MTI)

Fotó: Michal Dworczyk, Twitter

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2021. augusztus 24. 20:50
mit csinált a kiscsávó hogy annyira ki kellett hozni hogy a családját is ott kellett hagynia? +hová rakták a többit? + remélem a mieink is továbbmennek mer a 96 az 96tal több mint amit szívesen látok.
davide
2021. augusztus 24. 13:18
Megüthetik vele a bokájukat hosszú távon, van tapasztalat.
gxcapril
2021. augusztus 24. 13:13
Vigyék az összeset ha ennyire szeretnének pedálozni. Sok szerencsét nekik.
DoomGuy
2021. augusztus 24. 13:13
Ki az a barom, aki ezt leszavazza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!