A Bloomberg szerint visszatáncol Lengyelország a jogállamisági vitában Brüsszel javára

2021. augusztus 07. 11:53

A portál szerint Lengyelország meg fogja szüntetni a lengyel legfelsőbb bíróság EU által bírált fegyelmi kamaráját, tárgytalanná téve ezzel a vitát.

2021. augusztus 07. 11:53
null

A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt de facto vezetőjére, Jaroslaw Kaczynskire hivatkozva a Bloomberg azt írja, szeptemberben változtatásokra tesz javaslatot a lengyel kormány az igazságszolgáltatási rendszerben, és át fogja alakítani azt a rendszert, mely szerint a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája az egyetlen, amely szankcionálási jogkörrel bír a lengyel igazságszolgáltatásban. 

Lengyelország augusztus 16-ig kapott határidőt az Európai Bíróságtól arra, hogy „azonnal függessze fel” jelenlegi igazságszolgáltatási gyakorlatát, amely a kritikusok szerint a kormányzó PiS kormánypárt kritikusainak megbüntetését célozza.

A kormány szeptemberben fog javaslatokat beterjeszteni a rendszer „hatékonyabbá tételére” – közölte Kaczynski a hírügynökség szerint,  részletek említése nélkül. Szerinte ezzel a lépéssel eldől majd, hogy Brüsszelt tényleg a jószándék vezérli, vagy csak „uniós hatóságok által válogatott” elemekkel akarják Lengyelországot irányítani. 

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. augusztus 07. 19:04
Érdekes lenne. Teljes mértékben szembe menne a saját alkotmányukkal, annak bíráinak ítéletével. Nem fogják végrehajtani a soroskúrvák ítéletét, a saját alkotmányukkal szemben.
gyaloggos
2021. augusztus 07. 18:46
A lényeg: tárgytalanná téve ezzel a vitát FORDÍTOK! VIZA LEZÁRVA, az EU-nak kuss a témában!
gyaloggos
2021. augusztus 07. 18:44
OSTOBA OSTOBÁBB ELLENZÉK MÉG semmit tudnak arról, miképpen is alakítják, DE MÁR örömködnek, pedig csak annyi a hír, hogy átalakítják! ccccc!
pitypang1125
2021. augusztus 07. 15:12
És hogyan tenné? Alkotmány ellenesen? Álmodik a nyomor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!