Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Fehérorosz rohamrendőrök átlépték a litván határt

2021. augusztus 18. 11:24

Mintegy 12 tömegoszlató fegyverrel felfegyverzett fehérorosz tiszt lépte át a határt Litvániába kedden a Gintaras Žagunis átkelőhely közelében, hogy 35 illegális migránst segítsenek át az országba – közölték litván illetékesek.

2021. augusztus 18. 11:24
null

„Nem tűrhetjük el ezt a merész provokációt, azt hogy átlépjék a Litván Köztársaság határát” – mondta Agnė Bilotaitė belügyminiszter. Fehéroroszország az utóbbi időben migránsok ezreit tolta Litvániába az EU szankcióira reagálva.

Rokas Pukinskas tájékoztatása szerint a fehérorosz rendőrök néhány percig tartózkodtak litván területen. Mint mondta, a helyi határőrség ismételt felszólítására tértek csak vissza a határ túloldalára.

A litván belügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a történtek fényében megerősítik a járőrtevékenységet a fehérorosz határszakaszon.

Az idén eddig 4100 ember lépte át illegálisan a fehérorosz-litván határt, migránsok 40 országból érkeznek, de főleg irakiak. Ez a 4100-as szám ötvenszer több, mint tavaly egész évben volt. A balti ország a migrációs helyzetre tekintettel határkerítés építésébe kezdett az érintett határszakaszon. Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan fogad az Európai Unióba igyekvő migránsokat, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

(MTI, Euobserver)

Fotó: Valdemar Doveiko / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kriszta67
2021. augusztus 24. 16:17
Csak az olyan kerítés jó, mint a miénk, hogy a túloldala is a mi területünk. Azt kísérünk oda akit akarunk, a szomszéd nem szólhat bele. De nem zavarkodnak az országban, ott ülhetnek életük végéig. O1 géniusz.
huglot
2021. augusztus 20. 11:40
Nem nagyon értem mi ezzel a gond. Fehéroroszország jelesre vizsgázott humanizmusból. Vagy nem? Litvánia meg csak ne hőbörögjön. Valószínűleg azért mentek át a rendőrök, mert biztonságban szerették volna tudni a csapatot. Ha jól emlékszem mi voltunk a mocskos fasiszták, amikor nem engedtük be őket. (Bocs, nemmi, tudom, Notinmyname) A kerítésünk miatt még tán Auschwitz is szóba került. Jó lenne már tudni, hogy most akkor mikor viselkedünk européer módon.
Csigorin
2021. augusztus 19. 07:02
no hat, nem kollenek az agysebeszek?
brekker
2021. augusztus 18. 20:49
"Az idén eddig 4100 ember lépte át illegálisan a fehérorosz-litván határt"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!