Az ENSZ maximális önmérsékletre szólította fel a tálibokat

2021. augusztus 16. 10:54

António Guterres ENSZ-főtitkár nagy aggodalommal követi az afganisztáni helyzetet.

2021. augusztus 16. 10:54
null

A világszervezet vezetője – a hivatala által kiadott közleményben – hangsúlyozta, hogy nagy aggodalommal követi az afganisztáni helyzetet. Egyben felszólította a tálibokat és minden más felet, hogy az életek védelme és a humanitárius szükségletek kielégítése érdekében tanúsítsanak maximális önmérsékletet. Kifejtette,

A konfliktus miatt emberek százezrei kényszerülnek otthonaik elhagyására. A harcok által leginkább érintett közösségekben továbbra is súlyos emberi jogi jogsértésekről számolnak be”

Különösen aggódalommal szólt a nők és lányok jövője miatt, akiknek nehezen kivívott jogait meg kell védeni. Minden jogsértésnek véget kell vetni – írta. Felszólította egyben a tálibokat és mindenki mást, hogy biztosítsák a nemzetközi humanitárius jog, valamint minden ember jogainak és szabadságának tiszteletben tartását.

A kiadott közlemény szerint az ENSZ továbbra is elkötelezett az afgán állampolgárok humanitárius segélyezése mellett. A dokumentumban kiemelték, hogy a nehéz afganisztáni helyzetben egyre nagyobb szükség van humanitárius segítségre. Ennek érdekében a főtitkár felszólított minden felet, hogy szavatolja a humanitárius dolgozók akadálytalan munkáját, és hogy a szükséges segélyek időben eljuthassanak az érintettekhez. A különböző afganisztáni ENSZ-missziókban dolgozó személyzet létszáma eléri az 5000 főt, többségük helyi lakos, bár több száz külföldi is részt vesz a műveletekben. Néhányukat az elmúlt hetekben a tálibok offenzívája közepette Kabulba telepítették át.

Guterres hétfőn felszólal a Biztonsági Tanács Afganisztánnal foglalkozó ülésén.

(MTI)

Nyitókép: Shah Marai / AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2021. augusztus 16. 17:17
remélhetőleg toppantott is egyet a lábával.
konfucius
2021. augusztus 16. 16:01
Maximális önmérsékletre? Mer ha nem, akkor mi lesz? Ekkora marhát. Oda kell menni, és le kell győzni a tálibokat. Szembe kell nézni vele, hogy az amcsik elbaszták, nagyon de nagyon elbaszták. Most aztán lehet hangzatos nyilatkozatokat tenni, közben az emberek repülökbe kapaszkodnak, annyira sokat érnek a nyilatkozatok. Rohadt impérium építő amcsik, takarodjatok vissza Afganisztánba, a demens elnököt tegyétek ki a székéből, és csináljatok rendet végre, mert ti tettétek tönkre őket! Az elkövetett gyilkosságok, és minden, ami ez után jön, a ti lelketeken is szárad!
Foldes imre
2021. augusztus 16. 15:31
Elképzelem , ahogy az ENSZ hivatalnokai, diplomatái forgolódnak álmukban , aggódnak, s ráncolják szemöldöküket. Nos, inni biztosan isznak azért , de némelyeket tán még az étvágytalanságig is elüldözött a Kabul miatti letargiába esés..
Elmekortan
2021. augusztus 16. 15:12
Ezek mindig azonnal szót fogadnak. Ugyanúgy mint GYURCSÁny ősei 56-ban. Akkor is havonta hoztak egy ENSZ határozatot, hogy magyarok szabadok. Leszarták az akkori DK-sok. Most is arra készülnek, egy kis népirtás 22-ben a magyarok között, az ENSZ meg csóvalja a fejét farkát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!