Az afgán káosz árnyékában Irán felgyorsította atomprogramját

2021. augusztus 19. 22:14

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia bírálta csütörtökön, hogy Irán gyorsítja a 60 százalékosra dúsított urán előállítását, és az Iránnal folytatott tárgyalások haladéktalan újrakezdését követelte.

2021. augusztus 19. 22:14
null

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia kormánya nagy aggodalommal értesült a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentéseiből, hogy Irán most először 20 százalékosra dúsított uránfémet állít elő, és jelentősen megnövelte az akár 60 százalékos tisztaságú urán gyártási kapacitását – olvasható a három ország külügyminisztériumának közös közleményében.    

Irán új folyamatot indított be a magas fokon dúsított urán gyártásának felgyorsítására

– közölte a NAÜ augusztus 17-én, amikor a holtpontra jutottak a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku megmentésért folyó diplomáciai tárgyalások. „Megerősítjük, hogy Irán súlyosan megsértette az iráni atomprogramról Bécsben megkötött megállapodást” – figyelmeztet a három kormány.    

Iránnak semmilyen hiteles indoka nincs arra, hogy a polgári felhasználáshoz lennének szükségesekezek a technológiák”  –fogalmazott a közlemény Az aggodalmat növeli, hogy Irán jelentősen korlátozta a NAÜ hozzáférését a nukleáris létesítményeihez – olvasható a közleményben.    

Az atomfegyver előállításához 90 százalékosra dúsított urán szükséges, ugyanakkor számos más közbülső technológiai eljárás is nélkülözhetetlen. 

Irán, amely továbbra is tagadja, hogy atomfegyver kívánna szert tenni, fokozatosan szegte meg a bécsi atomalku rendelkezéseit, miután Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát az Irán és hat nagyhatalom – közöttük a csütörtöki közös nyilatkozatot kiadó országok – által aláírt megállapodásból, és újból bevezette az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldott szankciókat.    

A három ország most felszólította Teheránt, hogy késlekedés nélkül folytassák a bécsi tárgyalásokat a mielőbbi megállapodás érdekében. Az Európai Unió szerint szeptember elején folytathatnák tárgyalásokat, míg az új iráni elnök, az ultrakonzervatív Ebrahim Raiszi az országa gazdaságát fojtogató amerikai szankciók feloldásáért folyó erőfeszítéseket helyezi előtérbe.

(MTI)

Fotó: HANS KLAUS TECHT / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vad Virág
2021. augusztus 20. 06:02
Aggódjatok csak! Van miért.
Royce2.0
2021. augusztus 20. 05:44
Itt az új retrósláger, az Irándúsítás :DDD Uuuuncsi. Egyébként "Berlin, Párizs és London" még mindig azt hiszik, hogy tényezők? Kalap szarok. A XXI. század lehúzza Európát a kibaszott vécén :(((
briganti
2021. augusztus 19. 23:28
Ezt az öreg demens húgyosnak, vagy az öreg húgyos filantrópnak köszönhetjük?
apika2
2021. augusztus 19. 23:10
Honnan tudják az értékeket a dúsításnál? Irán atomhatalom lesz. Mint ahogy előbb utóbb más iszlám állam is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!