A tálibok radikális ellenlábasai lehetnek a kabuli robbantás tettesei

2021. augusztus 26. 21:16

Szuhail Sahín tálib szóvivő csütörtökön elítélte az afgán főváros, Kabul repülőterénél elkövetett terrortámadásokat.

2021. augusztus 26. 21:16
null

Egy másik tálib szóvivő, Zabíhulláh Mudzsáhid szerint azonban lehetséges, hogy akár 20 ember is életét veszthette a robbantásokban. Mudzsáhid szintén elítélte a támadásokat. Sahín közölte: a tálibok határozottan elítélik ezt a kegyetlen incidenst, és minden szükséges lépést megtesznek azért, hogy bíróság elé állítsák az elkövetőket.    

Sahín megerősítette, hogy két robbantás történt a kabuli repülőtér környékén. Az előzetes információk szerint az egyik robbantás a légikikötő egyik bejáratánál, míg a másik egy közeli szállodánál történt.    

Mindeközben Abdul Kahár Balhi, a radikális iszlamista tálibok kulturális bizottságának tagja a Habertürk TV nevű török televíziós csatornának nyilatkozva úgy fogalmazott: a repülőtérnél történt támadás terrorcselekmény volt, amelyet az egész világnak el kell ítélnie. Balhi mindazonáltal a külföldi csapatok jelenlétét tette felelőssé a támadásért.

 – mondta. Egy neve elhallgatását kérő amerikai forrás csütörtökön azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel: amerikai tisztségviselők határozottan úgy vélik, hogy a támadásokért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága, az úgynevezett Iszlám Állam – Horaszán Tartomány a felelős.

Ez utóbbi azonban nemcsak az amerikaiakkal, hanem a radikális iszlamista tálibokkal is szemben áll.    

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repülőteréről menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk idején együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt veszélyben érzik az életüket. A kabuli légikikötőn belül a nyugati koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.    

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően az Egyesült Arab Emírségekbe menekült az országból.

(MTI)

Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. augusztus 27. 08:51
Akárhogy is nézem, ez a robbantás az amerikaiknak jött jól. A táliboknak semmiképpen. Csak nem a CIA keze van a dologban? Ekkora szarrágókat: simán felrobbantják a sajátjaikat is!
ujujuj
2021. augusztus 27. 00:19
Egy tálib elítél egy robbantást, amiben amerikai katonák halnak meg. Itt már tényleg közel az apokalipszis. Holnap azt hiszem a Föld megáll forogni.
Barnabás.N
2021. augusztus 26. 23:07
Ott évezredek óta ez megy. Egymással harcolnak a törzsek, és különféle területek hadurai.
annamanna
2021. augusztus 26. 22:48
Most már tényleg be kéne vonulnia a NATO-nak nagy erőkkel, és megszállva tartani ezt a terrorista patkányfészket. És nem feladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!