A NATO „szeretné a lehető legnagyobb mértékben segíteni” az afgán demokráciát

2021. augusztus 13. 21:12

A NATO továbbra is elkötelezett az afganisztáni konfliktus politikai megoldása mellett – írta sajtóközleményében Jens Stoltenberg, a brüsszeli székhelyű szervezet főtitkára a szövetség nagyköveteinek pénteki, rendkívüli tanácskozását követően.

2021. augusztus 13. 21:12
null

Stoltenberg hangsúlyozta: a NATO célja továbbra is az afgán kormány és a biztonsági erők „lehető legnagyobb mértékű” támogatása. Hozzátette, hogy a diplomáciai képviseletek biztonsága elsődleges fontosságú, a szövetség egyelőre fenntartja diplomáciai jelenlétét Kabulban, de szükség esetén megteszi a megfelelő lépéseket        

A NATO-főtitkár kiemelte továbbá, hogy a NATO-szövetségeseket mélységes aggodalommal tölti el a tálibok offenzívájával járó nagyfokú erőszak, beleértve a civilek elleni támadásokat, a gyilkosságokat és a súlyos emberi jogi visszaéléseket. „A táliboknak meg kell érteniük, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elismerni őket, ha erőszakkal veszik át az országot” – nyomatékosította.    

– közölte a főtitkár. Április 14-én Joe Biden amerikai elnök közölte döntését, amely szerint befejezik az amerikai haderők afganisztáni állomásoztatását, véget vetve ezzel az amerikai hadsereg leghosszabb külföldi hadműveletének. A bejelentés óta a dél-ázsiai országban fokozatosan romlik a biztonsági helyzet, a tálibok egyre intenzívebben támadnak, és az ország 34 tartományának felét már bevették. Pénteken több nyugati ország közölte, hogy biztonsági okokból átmenetileg bezárja kabuli nagykövetségét, és evakuálja az ott dolgozókat.

(MTI)

Fotó: Torstein Bøe / NTB / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2021. augusztus 15. 16:08
Talán ideje lenne tudomásul venni hogy vannak olyan népek és országok, akik és ahol nem akarnak "nyugati" módon élni, gondolkodni, cselekedni.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. augusztus 15. 12:47
Hú, most beszarhattak a tálibok, miután húsz év gerillahadviselés nem törte meg őket, a győzelem kapujában állva majd hirtelen feladják az egészet és hazamennek hiszen a nemzetközi közvélemény EL-Í-TÉL-I őket! Lehet még mélyen aggódni is fognak, ami sokkal rosszabb mint egy amerikai dróncsapás! A világ meg elég egyértelmű üzenetet kap megint. Gyengül a birodalom, bomlik fel a szorítása a határvidékeken ahogy visszavonul. Egyértelmű üzenet lesz ez mindenkinek aki amerikai kitartott, ukránok, dél-koreaiak meg hasonlók.
Vallasz Vilmos
2021. augusztus 15. 12:13
Szegény Talibánok, biztosan egyik zsebkendőt sírják tele a másik után. Ezek után esélyük se lesz arra, hogy a nyugat rajuk erőltesse a női öltözéket és különböző beteg ideológiákat. A pedophilia viszont teljesen elfogadott Pakisztánban és Afghanisztánban, tehát a sok eu-s pedophilt átvehetné a Talibán. Soknak még háreme is van kisfiukból.
Rocktoberi
2021. augusztus 15. 11:48
Ez a Soltenberg sík hülye. Ha a NATO tagállamok várják el tőle az ilyen debil nyilatkozatokat, akkor ők is. Afganisztán megszabadult a megszállóktól. Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!