Visszakerülhet Irakba a Gilgames-tábla

2021. július 28. 10:44

A ritka műkincs a legrégebbi irodalmi emlék, a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi.

2021. július 28. 10:44
null

Visszakerülhet Irakba a Gilgames-tábla, miután hétfőn egy bíróság is megerősítette, hogy az amerikai hatóságok jogosan kobozták el a kétes eredetű 3500 éves ékírásos táblát a Hobby Lobby barkácsáruház-lánctól, amely azt a milliárdos tulajdonosa, David Green keresztény aktivista által létesített washingtoni Bibliamúzeum számára vásárolta meg 1,67 millió dollárért 2014-ben. A Gilgames Álomtábla néven ismert ritka műkincs a mai Irak területéről származik, és a legrégebbi irodalmi emlék, a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi. A New York-i ügyészség szerint a Hobby Lobby szándékosan elhallgatta az Egyesült Államokba illegálisan bevitt tábla eredetével kapcsolatos fontos információkat.    

Gyanús ügyletek

Az ügyészség által tavaly benyújtott polgári peres dokumentumok szerint a táblát 2003-ban egy Londonban élő, közel-keleti régiségekkel foglalkozó jordániai műkereskedő vette meg. 2007-ben a kereskedő eladta egy vásárlónak 50 ezer dollárért, és az üzlethez egy hamis igazoló dokumentumot csatolt, amely azt állította, hogy a műkincset 1981-ben egy aukción vásárolták az Egyesült Államokban.

A tábla következő vásárlója 2014-ben a Hobby Lobby volt, amely ráadásul adócsalást is elkövetett,

mert noha az adásvételi ügylet New Yorkban jött létre, azt oklahomainak tüntette fel, hogy ne kelljen áfát fizetnie utána.

A Gilgames-táblát, amely az iraki múzeumokból 1991-ben ellopott több ezernyi műkincs egyike lehet, 2019 szeptemberben kobozták el a múzeumtól a tulajdonjogok tisztázása céljából. A Hobby Lobby már 2017-ben hárommillió dolláros büntetést kapott és több ezer olyan műkincset – köztük ékírásos táblákat és ősi mezopotámiai pecséteket – kényszerült átadni a hatóságoknak, amelyekről kiderült, hogy illegálisan csempészték be Irakból.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. július 28. 18:17
Ha meg Amerikában marad, akkor a woke harcosok fogják összetörni a táblát amiatt, hogy nem PC hangon beszél Gilgames Istárral
P.S.
2021. július 28. 17:08
Helyes. Mikor jönnek haza a műkincseink Bécsből? Atilla kard, Nagyszentmiklósi kincs, a Szt Korona Mária képe, stb.
Mátyás01
2021. július 28. 16:23
Valójában a Suméroknak kéne visszaadni, ha még léteznének. A jelenlegi iraki lakosságnak kevesebb köze van hozzá, mint nekünk. Persze területhez is lehet kötni, ebben az esetben Irakban a helye, de akkor ezt a többi elhurcolt emlékkel is meg kéne tenni, melyek ma a világ különböző múzeumaiban vannak szétszórva.
Potymog
2021. július 28. 13:44
"peres dokumentumok szerint a táblát 2003-ban egy Londonban élő, közel-keleti régiségekkel foglalkozó jordániai műkereskedő vette meg. 2007-ben a kereskedő eladta egy vásárlónak 50 ezer dollárért, és az üzlethez egy hamis igazoló dokumentumot csatolt" Ezek után a jordániai műkereskedőnek, és az 50 ezer dollárjának mi lett a sorsa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!