Diszkriminatívnak tartja a hetero-, homo- és biszexualitás hármas felosztását egy svéd óvodásokat érzékenyítő civil szervezet

2021. július 23. 13:49

Zavaros nemi szerepekre nevelik az óvodásokat Svédországban.

2021. július 23. 13:49
null

Bár az Orbán Viktor által bejelentett gyermekvédelmi népszavazás kapcsán az ellenzék és a kormánykritikus sajtó arról beszél és ír, hogy sehol sem fenyegeti a szerintük „manipulatív kérdésekben” megfogalmazott veszély a gyermekeket, a Magyar Nemzet svédországi tudósítójának cikke árnyalja a képet.

Ebben a  lap az Antidiszkriminációs Ügynökség (Antidiskrimineringbyrån) nevű civil szervezet videójáról számol be, amelyben a szervezet uppsalai részlegének óvodapedagógus végzettségű munkatársa

három tippet ad a szülőknek, hogyan védjék meg gyermekeik LMBTQ-jogait.
  • első az, hogy ismerjék azokat: Svédországban törvény védi a nemi identitást és annak kifejezését, ezért az óvodákban is szükséges minden ezzel kapcsolatos diszkriminációt megelőzni és szankcionálni, a gyermekeket megillető azonos jogok értelmében.
  • A második javaslata az, hogy a szülők figyeljék, milyen szavakat használnak az intézményben a nemi identitással kapcsolatban.

A harmadik pedig az, hogy töltsék le a szülők vagy a közeli hozzátartozók azt az ingyenes módszertani könyvet, amivel nemcsak a gyerekek „érzékenyítése” történhet meg, hanem egyben ellenőrizhető, hogy az óvoda eléggé diszkriminációellenes-e.

A cikk ezután részletes leírást ad a szervezet óvodások nemiségével foglalkozó könyvéről.

Szív helyett madár

Ez svéd nyelvben használatos „man” általános alany helyett (ami egyben férfit is jelent) például az „en”, azaz egy névmás használatát javasolja, ami egyébként teljesen idegen a köznyelvi használattól. Mindezt mesébe ágyazva adja a gyermekek szájába. Az Okos fiú című írásban a gyermek, aki nem szereti a reggelt, mert az embernek (man) mindenféle tevékenységet kell végeznie: Az ember megreggelizik, az ember fogat mos, az ember felöltözik. A „man” egy utálatos szó. Ha „en”-nel használjuk, máris napsütésesebb lesz a reggel. Egy másik mesében, aminek Jobb madarakat, mint lányokat rajzolni a címe, egy új kislány érkezik az óvodába. Athena rögtön szimpatikus lesz Alice-nak és csak vele akar lenni, folyamatosan keresi a társaságát. Egy nap aztán Athena nem jön óvodába, Alice nagyon aggódik miatta és hiányzik is neki. A foglalkozás alatt lerajzolja Athenát és önmagát, majd egy szívvel körbefonja a két alakot. Az óvónő odajön és megveregeti a vállát, hogy milyen szép fiúval rajzolta le magát. Alice zavarba jön, rögtön rájön, hogy mi lenne az elvárás, ezért összegyűri a rajzot és helyette inkább madarat rajzol, mert így biztos nem érheti bántódás.               

A könyv rendszeresen kritizálja a két nemre korlátozódó felfogást, sőt a svéd törvények által definiált hetero-, homo- és biszexualitás hármas felosztását is diszkriminatívnak írja le,

mert az alapvetően a kétneműség „teóriájából” indul ki és kizár egyéb „lehetőségeket”.  

Az Antidiszkriminációs Ügynökségnek 18 irodája van a skandináv országban, a szervezet munkatársai 2013 óta végeznek óvodai érzékenyítést.                                                                                                             

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2021. július 24. 23:58
Szvsz egy magyarázat arra, hogy a Deagel (egy amerikai hírszerző szolgálat) előrejelzése szerint Svédország lakossága 2025-re a mostaninak kb. a felére fog csökkenni.
Freakkutya
2021. július 23. 21:32
Addig provokálják a jónépet, amíg majd szépen előkerülnek a régi, jól bevált módszerek...
Megtalálta
2021. július 23. 21:27
Fegyőrék ezt szeretnék meghonosítani, szexuális felvilágosítás címszó alatt?
mucsay
2021. július 23. 18:52
arról meg hogy ez álprobléma, itthon a patent egyesület évek óta csinál egy turnmeon nevű kampányt, ahol gyerekeket képeznek ki arra hogy ők tartsanak szexuális képzéseket az iskolában. a nyílt társ alapítvány pénzeli persze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!