Örökre eltiltanák a rasszista szurkolókat Angliában

2021. július 14. 11:46

Az aláírásgyűjtést három hölgy szurkoló hozta létre.

2021. július 14. 11:46
null

A labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét követően rasszista támadások érték az angolok három színes bőrű játékosát, Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót és Bukayo Sakát, miután a tizenegyespárbajban mindhárman hibáztak – írja az Index. A The Guardian a Hope not Hate érdekvédelmi csoporttal végzett felméréséből kiderült, hogy az olaszok ellen elveszített kontinensviadal fináléja után több mint 120 játékost ért „faji bántalmazás” az interneten. Az angol portál azt is hozzátette, hogy a csoportmeccseket követően 44 hasonló rasszista esetet rögzítettek a közösségi médiában.

Southgate szerint csupán az emberek egy százalékára jellemző az elfogadhatatlan viselkedés

Az Index emlékeztetett, hogy a Manchester Unitedben futballozó Rashford egyik falfestményét szintén megrongálták a városban, a hatóság ezt is vizsgálja. Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate szerint a történtek teljességgel megbocsáthatatlanok, ám elmondása szerint ez az elfogadhatatlan viselkedés csupán az emberek egy százalékára jellemző, a szurkolók 99 százaléka a nemzeti csapattal együtt teljes mértékben kiáll a futballisták mellett, írják.

Hangsúlyozták: az angolok csapatkapitánya, Harry Kane is védelmébe vette hibázó társait és elítélte a rasszista drukkereket: „Három srác, akik az egész Európa-bajnokságon nagyszerűek voltak, vették a bátorságot és sorsdöntő pillanatban elvállalták a tizenegyest. Tiszteletet és támogatást érdemelnek, nem pedig azt a mocskolódást, amit a mérkőzés után kaptak.

Az interneten egy petíció is indult a rasszista szurkolók stadionokból való örökös kitiltásáról, amelyet kevesebb mint 24 óra alatt több mint egy millióan írtak alá. Az aláírásgyűjtést három hölgy szurkoló indította el, és az Angol Labdarúgó-szövetséget (FA), valamint a kormányt is kérték az együttműködésre.

Fotó: MTI/AP/Reuters Pool/Carl Recine

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik