Több európai országban is bevetették már a Pegasust

2021. július 22. 08:10

Hollandiában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Svájcban, Görögországban és Lengyelországban is használták a Pegasus nevű izraeli kémprogramot – derült ki a The Citizen Lab vizsgálatából.

2021. július 22. 08:10

A szervezet arra a következtetésre jutott, hogy 2016 és 2018 között a világ legalább 45 országában jelen volt a Pegasus, de listájukon Magyarország nem szerepelt – számolt be a kutatásról a Magyar Nemzet. Érdekes részlet, hogy az NSO épp 45 ügyfélről számolt be.

A The Citizen Lab vizsgálata után az NSO kétségbe vonta az adatok hitelességét, és azzal érveltek, hogy a felsorolt országok közül több bizonyosan nincs a partnereik között. A The Citizen Lab azonban világossá tette az elemzésében, hogy az azonosított országok nem feltétlenül ügyfelei az izraeli kibercégnek, csak annyit állíthatnak nagy bizonyossággal, hogy ezekben az államokban használták a programot. 

Fotó: The Citizen Lab

Az elemzésben egy térképen jelölték, hogy mely országokban hányszor találtak gyanús nyomot: Európán belül Franciaországban és az Egyesült Királyságban többször is. Az elemzés azt sem vitatja, hogy az NSO ügyfelei törvényesen, bűnügyi és nemzetbiztonsági okokból vetették be a szoftvert. Mindössze hat olyan országot, köztük Mexikót és közel-keleti, valamint afrikai államokat említettek, amelyeknél felmerült a gyanú, hogy politikai célok is szerepet játszhattak.

Apró megjegyzés, hogy a The Citizen Lab a mostani ügyben is szerepet játszott, ők vizsgálták meg az Amnesty International módszereit.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2021. július 23. 19:34
Tehát 2018-ig míg ellenőrzött volt a pegazus használat, nem volt magyar telefonszám, miután 2018-ban felkerült a fekete webre az Amnesti megvásárolta ( mert bizton megtalálja a nyomát, tehát tudja mit keres), onnantól kezdve csak az biztos, hogy izrael nem használta a leamortizálódott szoftvert.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. július 22. 12:21
zolizolizoltan
2021. július 22. 12:13
Úgy döntöttek a magyar okosok, hogy fagyasztják a Pegasus ügyet, nem beszél róla a kormánypárt médiája. Pedig ha igaz, hogy a CIA és a Moszad háborúja van a Pegasus ügy kapcsán, akkor lesznek még meglepetések.
hátakkor
2021. július 22. 11:21
140 országban használták az iOS-t , Androidot, fb-t, google-t, windowst meg böngészőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!