Az NSO tulajdonosa szerint semmi közük az ötvenezres telefonszám-listához

2021. július 21. 17:35

A cég vezérigazgatója elutasította a civilek lehallgatásának vádjait.

2021. július 21. 17:35
null

A Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli NSO vállalat tulajdonosa azt állítja, hogy semmi közük nincsen az állítólag megfigyeltek telefonszámait tartalmazó ötvenezres listához – jelentette a Kalkaliszt című izraeli gazdasági újság.

Salev Hulió, a cég egyik alapítója és vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az NSO-nak semmi köze az ismeretlen eredetű ötvenezres listához, és tagadta, hogy a szoftverrel rosszindulatú tevékenységet végeztek volna. „Körülbelül egy hónappal ezelőtt azzal fordultak hozzánk, hogy a piacon egy lista kering. Azt állították, hogy feltörték az NSO szervereit Cipruson, és hogy vigyáznunk kell” – mondta Hulió a Kalkalisztnak.    

„Ellenőriztük. Nincsenek szervereink Cipruson, nincsenek ilyen listáink, és a számnak sincs semmi értelme. Később két ügyfelünk is szólt nekünk, hogy megkeresték őket, azt állítván, hogy létezik ez az NSO-val kapcsolatos lista. Kaptunk néhány képernyőképet, és láttuk, hogy nem hasonlít a Pegasus rendszerére, a szerveren látható kép különösen nem ilyen, hanem egy HLR Lookup szerver. Arra jutottunk, hogy ez egy vicc” – állította Hulió.    

„Őrült információhiányra próbálnak valamit építeni” 

– közölte Hulió. „Azt mondják, hogy a lista kiszivárgott. De honnan szivárgott ki? Nem mondják meg, hogy ki szivárogtatta ki, de honnan szivárgott ki? Kihez tartozik a lista? Ki készítette? Miért nincsenek erről adatok? Ez abszurd” – vélekedett a kémszoftver izraeli gyártója.    

„Ügyfeleink évente átlagosan száz célpontot határoznak meg. Az NSO megalakulása óta nem érhettünk el ötvenezer célponthoz. A Pegasusnak negyvenöt ügyfele van, egyenként évi százas számokkal. A listán olyan országok is szerepelnek, amelyek nem ügyfeleink, és az NSO-nak egyáltalán nincs listája, amely központosítja a Pegasus összes célpontját, pusztán azért, mert maga a vállalat nem tudja valós időben, hogyan használják ügyfelei a rendszert” – magyarázta az üzletember.    

Hulió elutasította a civilek lehallgatásának vádjait. „Újságírók, emberi jogi aktivisták, civil társadalmi szervezetek kívül esnek a határokon.

Annak az ügyfélnek, aki újságírót vagy emberi jogi aktivistát hallgat le, számomra abban a pillanatban megszűnik az ügyfél státusza.

Miért? Mert nem ez a rendszer célja. Ismerjük, és felismerjük az ilyesmit. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a visszaéléséket” – hangsúlyozta.    

Az Axios című hírportál értesülése szerint Izrael kárelhárító bizottságot állít fel az NSO kémszoftverének ügyében kitört megfigyelési botrány kezelésére, amelyben részt vesznek a védelmi iparág exportengedélyeiért felelős honvédelmi minisztérium, a külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, a külföldi hírszerzést végző Moszad, a katonai hírszerzés, illetve más ügynökségek képviselői.

(MTI)

Kép forrása: JOEL SAGET / AFP

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kettőazkilenc
2021. július 22. 11:11
Az tény, hogy nem láttunk eddig bizonyítékokat, de az is vicces lenne amikor egy ilyen cég azt mondja, hogy hű ezek tényleg mi voltunk :) de most komolyan...
catalina9
2021. július 22. 10:06
most az jön, hogy Panyira (Gémesire, Chikánra stb.) rálőnek.....és újra hisztizhetnek a libsik...
Ekeke
2021. július 22. 09:43
A legviccesebb a Luxemburg nevezetű operettallam külügyminisztere. Ahol négy NSO fiokvallalat működik (bizonyára az olcsó munkaerő vonzotta). Na erre megszólal Jean.Es mit mond elsőre a szájával? Orbán.Es a magyarok. Másik.Nemetorszag egyik legnagyobb arvizevel küzd.Tobb száz halott,a károkat meg felbecsülni sem lehet. Erre a szociáldemokrata Barley,EP alelnök és ex miniszter mit mond elsőre a szájával? Vegyék el a pénzt Magyarországtól. Másik.Belgium.Tobb száz afrikai agysebesz sztrajkol hónapok óta,az ország hagyományosan szét van esve a flamand-vallon ellentét miatt. Erre mit mond Verhofstadt elsőre,a volt belga miniszterelnök a szájával? Magyarország növekvő (!) diktatúra, vegyék el a pénzt. És végül ez a Pegasus "ügy". Az ún.balliberalis vilaglapok első oldalán Orbán Viktor virít.Mert bizonyára O volt aki Netanjahuval véghezvitték három évvel ezelőtt hogy panyi szabolcsot és simicska idióta fiát lehallgassák ... És vannak olyanok akik szeretnék elhitetni hogy ez mind véletlen illetve igaz.Legalabb annyira mint Orbán svájci bankszamlakivonata,amit a boszme megvásárolt. Muhaha
Ben Jeremiah
2021. július 22. 08:40
Amúgy azt meg tudja valaki mondani, hogy telefonlehallgatáshoz miért is kellene cipruson tárolni bármilyen listát? Minden szolgáltató szerződésében benne van, és be is tartják, hogy a titokzatos szolgálatok számára egy interfészt kell biztosítaniuk, ahol azok belelátnak/hallanak a forgalomba, anélkül, hogy a távközlési szolgáltató tudomást szerezne arról, hogy éppen kit hallgatnak le. Ezt maguk a szolgálatok és a rendszer naplózza. Az NSO terméke nem a telefonlehallgatást szolgálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!