Szoros együttműködés állíthatja meg a közép-amerikai migrációt

2021. július 08. 13:04

A Panamától az Egyesült Államok déli határáig terjedő földrajzi régió az irreguláris migráció egyik legjelentősebb tranzitfolyosója – olvasható a Migrációkutató Intézet elemzésében.

2021. július 08. 13:04
null

A Panamától az Egyesült Államok déli határáig terjedő földrajzi régió az irreguláris migráció egyik legjelentősebb tranzitfolyosója. Az elmúlt években a legfontosabb kibocsátóországok Guatemala, Honduras és Salvador voltak, ugyanakkor folyamatosan növekvő számú irreguláris migráns érkezik a régión kívülről, hogy Közép-Amerikát és Mexikó átszelve eljusson az USA déli határához.

Az utóbbi időszakban csak Mexikó, Panama és Costa Rica tett jelentősebb lépéseket, hogy ad hoc döntések helyett intézményrendszerük komplex fejlesztésével kezelje a régiót sújtó tömeges migrációt – írják.

A válság megoldására közép- és hosszútávon csak akkor látszik esély, ha a térség országai egymással szorosan együttműködve dolgoznak ki, illetve koordináltan hajtanak végre egy regionális migrációs stratégiát – állítja a kutatás.

A Migrációkutató Intézet kutatója szerint utóbbinak részét kell, hogy képezze a professzionális határőrzés feltételeinek megteremtése, egy hatékony és objektív kérelemelbírálási rendszer kialakítása, illetve a kitoloncolt migránsok reintegrációjának felgyorsítása. Végezetül elkerülhetetlen a migrációs szakpolitikai döntéshozatal intézményesítése.

Nyitókép: Johan Ordonez / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2021. július 08. 19:08
Nem értem, miért akarják megállítani ha az jó az ENSZ szerint Biden szerint, Merkel szerint.. Mi a faszom van. Az amerikai woke polgárok nem akarnak még vagy 35 milló amerikai polgárt maguk mellé?????? Felháborító
villogókékfog
2021. július 08. 13:59
A megoldás: még több migráció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!