A kolozsvári polgármester szerint a románok a Római Birodalom egyetlen örökösei

2021. július 08. 11:56

A városvezető szerint a románok rengeteg mindenre lehetnek büszkék a Római Birodalom egyetlen örököseiként.

2021. július 08. 11:56
null

A román belpolitikában újra előtérbe került, hogy a román jobboldalnak mennyire kell képviselnie a keresztény és nemzeti értékeket. A volt kormányfő, Ludovic Orban egy nyilatkozatában amellett kardoskodott, hogy a Nemzeti Liberális Párt határozottabban álljon ki a hagyományos román értékek mellett, mely alatt első sorban az orthodox egyház tanításainak figyelembevételét, és a sajátos nemzeti büszkeség előtti tisztelgést szokás érteni. 

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc Ludovic Orban egyfajta belső ellenzékének számít, miután a jelenlegi kormányfőt, Florin Citut támogatta a kormányfőségben.

Városában – hasonlóan a kormánykoalícióhoz – a Momentum testrvárpártjával az USR-rel is jó viszonyt ápol. Emiatt támadta meg Ludovic Orban, aki felhánytorgatta, hogy „az USR-sek nem vesznek részt nemzeti ünnepeken, és nem vetnek keresztet”.

Erre Emil Boc úgy reagált, hogy Kolozsváron a román zászló napjának ünnepén is részt szoktak venni az USR-sek.

„Nem tudom más megyében mi a helyzet, de én Kolozsváron láttam az USR-s alprefektust a román zászló napján, sőt, ő vezette a ceremóniát. Értékeltem a jelenlétét, hiszen egy olyan népnek, aki nem ismeri a múltját, jövője sincs. És nekünk nagyon sok büszkeségre van okunk, legalább annyira, mint a többi nemzetnek, hiszen mi vagyunk a Római Birodalom egyetlen örökösei. Még a nevében is” – mondta Boc. 

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gaben21
2021. július 09. 11:02
Ebben az esetben ideje lenne hazamenniük a Balkánon keresztül az itáliai anyaországba.
fintaj
2021. július 08. 19:45
Ha úgy érzik ők Róma örökösei, akkor előbb vegyék vissza örökségüket Rómát, ha az olaszok engedik! Amúgy meg a világnak mit sem számít, hogy mit gondolnak magukról!
tintapaca
2021. július 08. 16:25
A kérdés felvetése román részről a legitimitás, a történelmi gyökerek állandó keresése. Amikor a rómaiak kiürítették Erdélyt a gepidák állandó támadása miatt, addigra a dákoknak már írmagja sem maradt, mivel korábban kiirtották őket. A kitelepített lakosságot a mai Albánia területén helyezték el.
Inimma
2021. július 08. 14:45
Ez annyira igaz mint az, hogy én vagyok a Rákos-patakon cirkáló atom meghajtású tengeralattjáró vezérlő csillagásza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!