Százezren menekültek el otthonukból a Mianmari puccs miatt

2021. június 09. 09:58

Kajah tartományban éhínség fenyeget.

2021. június 09. 09:58
null

Mianmar Kajah nevű államában olyan sok ember halhat meg, ami felülmúl minden eddigi veszteséget a február eleji katonai hatalomátvétel óta, éhínség fenyeget, és több mint százezren menekültek el otthonukból – figyelmeztetett szerdán az ENSZ mianmari emberi jogi jelentéstevője.

A hadsereg több fronton próbálja letörni a puccsal szembeni civil és a fegyveres ellenállást, utóbbit lázadószervezetek részéről. A Thaifölddel határos Kajah állam egyike azoknak, amelyekben a Népi Védelmi Erők nevű szervezet harcol a jól felszerelt és képzett hadsereggel szemben. A hadsereg tüzérségi és légi támadásai elől a lakosság az erdőkbe menekül. 

– jelentette ki Thomas Andrews ENSZ-jelentéstevő.

Kedden a mianmari vöröskereszt figyelmeztetett arra, hogy legkevesebb 236 ezer ember szorul sürgős segítségre az országban.

Hétfőn a  Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei a kínai Csungking városában tartott tanácskozásukon az erőszak leállítására, a politikai foglyok szabadon bocsátására és a kialkudott párbeszéd megindítására szólították fel a juntát, immár többedszer, de ennek szemmel láthatóan nincs foganatja. Az ASEAN áprilisban válságmegoldási tervet dolgozott ki az ország számára.

(MTI)

Címlapképen: Menekültek Shan tartományban

Kép forrása: MNWN / AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!