Sargentini: Nem lepett meg az ítélet

2021. június 04. 07:47

Mindig is az volt a véleményem, hogy ez az egész nem más, mint a magyar kormány újabb próbálkozása a demokratikus rendszer lejáratására – mondta a holland zöldpárti képviselő.

2021. június 04. 07:47
null

Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő a Népszavának adott interjút. Amint azt tegnap megírtuk, az Európai Unió Bírósága – alapvetően az Oxford English Dictionary definíciójára hivatkozva – elutasította Magyarország keresetét a Sargentini-jelentés ügyében, ami azt jelenti, hogy az Európai Parlament (EP) 2018. szeptember 12-én jogszerűen szavazta meg a zöldpárti holland EP-képviselő nevét viselő dokumentumot.

„Nem volt meglepetés”

Sargentini szerint az ítélet „nem volt meglepetés”. A képviselőnő úgy gondolja, hogy az Európai Parlament tisztában van a saját szavazási gyakorlatával. „Ráadásul mielőtt sor került volna a szavazásra, a jogi szolgálat még egyszer ellenőrizte az előírásokat, és megállapította, hogy a rendes szabályok érvényesülnek, vagyis a tartózkodások nem számítanak bele az eredménybe.

Ha a bírák másként ítéltek volna, rengeteg parlamenti döntést kellett volna érvényteleníteni” – fogalmazott Sargentini. 

A bírósági eljárással kapcsolatban azt mondta: „Mindig is az volt a véleményem, hogy ez az egész nem más, mint a magyar kormány újabb próbálkozása a demokratikus rendszer lejáratására”. Az interjúból továbbá kiderül, hogy csak „távolból” követi a Magyarország ellen elindított 7. cikkelyes eljárást, majd hozzátette: „Úgy látom, hogy a hamarosan hivatalba lépő szlovén EU-elnökség sem fogja segíteni a folyamatot”.

„Nagy kár, hogy a tagállamok elhárítják maguktól a felelősséget”

Az interjú végén Sargentini elmondta, hogy mindig is úgy tekintett a 7. cikkelyes eljárásra, mint egy fontos figyelmeztető lépésre. „Még csak készült a jelentésem, de már a híre aktivizálta az embereket, nem csak az EP-képviselők figyelmét keltette fel, hanem egész Európáét. A szavazás válaszút elé állította az Európai Néppárt frakciójának tagjait, és elősegítette a párton belüli vitákat. Szóval, több kedvező fejleménye is van az állásfoglalás jóváhagyásának. Nagy kár, hogy a tagállamok elhárítják maguktól a felelősséget” – fogalmazott a holland képviselő.

Kép forrása: MTI / EPA / Patrick Seeger

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. június 04. 21:45
"Ha a bírák másként ítéltek volna, rengeteg parlamenti döntést kellett volna érvényteleníteni” – fogalmazott Sargentini. Szóval ez az igazságosság új definíciója. Az intézményesített lustaság mindent visz.
grad
2021. június 04. 20:30
"Nem volt meglepetés" Nekünk se!
FAbika
2021. június 04. 18:05
Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!
Saksafar
2021. június 04. 16:56
Persze, hogy nem, hiszen már a vádirat is céllal készült, megrendelésre. Ezek után majd pont magukat fogják lábon lőni? Mindenesetre ez az ügy jól jellemzi a "jogállamian" működő EU-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!